«Географічний марафон» територією Гетьманського національного природного парку

   25 червня 2021 року розпочав свою роботу літній профільний табір дослідницько-експериментального напряму «Юні науковці» Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді, який традиційно проходить у форматі Літньої школи музеєзнавства. 30 вихованців наукових гуртків закладу позашкільної освіти будуть навчатися, оздоровлюватися, проходити практику з історії, географії, журналістики та англійської мови у Літній школі музеєзнавства.

   26 червня в урочищі Ківшар у рамках табору стартував науково-освітній проєкт «Географічний марафон». З дітьми цей день працювали провідний спеціаліст з екологічної освіти Гетьманського НПП Оксана СУСЛОВА, керівник проєкту та дослідницької практики «Ворскла - головна водна артерія Охтирщини» Віра ХОРОШУН. Оксана Вікторівна познайомила юних дослідників з історією створення та діяльністю Гетьманського НПП. Керівник школи музеєзнавства Людмила МІЩЕНКО провела короткий екскурс з історії урочища Ківшар та екскурсію «Окупація Охтирки в 1941 році» на лінії оборони міста у жовтні 1941 року, що розташована в цій місцевості.

   У процесі досліджень діти знайомилися з рельєфом місцевості, досліджували синантропну флору, проводили підрахунки щільності гикавки сірої, розглядали рослинний покрив. За результатами досліджень були визначені домінант та співдомінанти рослинності, закартовано поширення цмина піскового (лікарська рослина, запаси якої на території України обмежені), охарактеризовано заплавний ліс, який приурочений до притерасної заплави річки Охтирка та визначені основні породи дерев. У процесі дослідження штучної водойми («Земснаряд») було закартовано поширення глечиків жовтих та виявлено рослинне угрупування, яке занесене до Зеленої книги України глечики жовті-стрілолист стрілолислий.

   Попереду 10 днів насичених досліджень на території парку. Побажаємо юним краєзнавцям успіхів!

Літня школа музеєзнавства 1Літня школа музеєзнавства 3Літня школа музеєзнавства 4