Закликаємо громадян дотримуватися правил пожежної безпеки!

   Закликаємо громадян дотримуватися правил пожежної безпекиОсновною причиною виникнення лісових та лугових пожеж, в переважній більшості, є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки та випалювання сухої трав’яної рослинності. Сильні літні вітри сприяють розповсюдженню вогню у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

   Помилкова думка людей про те, що спалюванням сухої рослинності можна швидко навести лад на полях або на власних садибах призводить до знищення родючого шару ґрунту та загибелі тварин і птахів, як народжених, так і не народжених. Необдуманими діями «господарників» та любителів відпочити на природі цьогоріч вже випалено десятки гектарів землі, де жили тварини і птахи, де був ліс. Люди, спалюючи суху траву або розводячи багаття не розуміють, що вогонь швидко може стати неконтрольованим, оскільки значна відкрита площа горіння та сильний вітер призводять до того, що невеличке багаття перетворюється на масштабну пожежу. Вогонь із полів, лугів та прибережних смуг швидко переходить на ліс, так і на приватні будівлі.

    Отже, порушення правил пожежної безпеки не тільки несе загрозу навколишньому середовищу, а й становить небезпеку для життя людей і тварин.
   Працівниками служби державної охорони Гетьманського національного природного парку щороку, протягом пожежонебезпечного періоду проводяться бесіди серед населення щодо правил поведінки у лісі та луках, недопущення розпалювання вогню в місцях, прилеглих до лісових масивів, та поза відведених місць. Проводиться роз’яснювальна робота і з власниками земельних ділянок, що межують з лісовими масивами та луками.

   Тож просимо вас не допускати випадки розкладання вогнищ у лісах, випалювання сухої рослинності на луках, по берегах річок. Закликаємо громадян дотримуватися правил пожежної безпеки!