Ділимося першими результатами

   Ділимося першими результатами 4З 19 по 23 липня відбулася комплексна експедиція з обстеження Ворскли та заплави у Гетьманському національному природному парку. Організовано сплав на байдарках за маршрутом Климентове – Буймерівка. У заході взяли участь науковці установи та їх колеги з Київського національного університету імені Тараса Шевченка і Слобожанського НПП. На маршруті обстежили гирлові ділянки річок та місця їх впадіння у Ворсклу, оцінили стан прибережної водозахисної смуги, визначили ключові гідрохімічні показники, дослідили видовий склад риб та макробентосу. Також було відібрано проби мальків риб на виявлення відхилень у розвитку опорно-рухового апарту, що може вказувати на екологічний стан річки та її притоків.

   Вже є перші результати! Зокрема, за видовим багатством угруповань фітофільних водних безхребетних стан досліджених ділянок Ворскли може розглядатися як "добрий". Гідрохімічні показники води у Ворсклі загалом відповідають санітарно-гігієнічним нормам. Серед зареєстрованих видів риб - сом, а також занесені до Червоної книги України ялець та бистрянка, що характеризує Ворсклу як річку, де зберігається природний видовий склад риб. Занепокоєння викликає подекуди стан берегів, де виявлено не бажану забудову та подібні випадки порушень режиму прибережної водозахистної смуги. Річка та заплава за інтегрованими показниками в межах Гетьманського НПП знаходиться переважно у «доброму стані» і «ще доброму стані». Проте малі річки, їх гирлові ділянки замулені і зміненим людською діяльністю природним рослинним покривом знаходяться у «задовільному» і «незадовільному стані».

  Дані, отримані під час експедиції, дадуть основу для розробки природоохоронних рекомендацій, які будуть оприлюднені в Літописі природи Гетьманського національного природного парку та увійдуть до міжнародних баз даних.

Ділимося першими результатами 2Ділимося першими результатами 3Ділимося першими результатами 5