Бережіть ліс та луки від пожеж!

   Бережіть ліс і луки від пожежЩоб захиститися від вогню, необхідно суворо дотримуватись правил пожежної безпеки. Адже пожежа сама  собою не виникає, а є наслідком недбалості.
   Згідно із статистичними даними, з вини населення щорічно виникає 96-98 відсотків лісових пожеж. Охоплюючи лісові масиви, торфовища, сільгоспугіддя, вогонь знищує все, що зустрічається на його шляху. Збитки від пожеж, завдані природі, відшкодовуються десятиріччями.
  При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кг мікроскопічних твердих продуктів згорання. Крім того, вогнища пошкоджують кореневу систему рослин, гинуть корисні комахи та мікроорганізми, що в результаті призводить до виснаження ґрунту.
Закликаємо усіх громадян дотримуватися елементарних вимог безпеки для недопущення пожеж.

  Від 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища. Правопорушники караються штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та від 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

  Пам'ятайте: заборонено випалювати суху рослинність та очерет в заплавах річок, оскільки це загрожує виникненню неконтрольованого поширення пожеж, знищенню мікрофлори ґрунту та гумусу, який відновлюється більше десяти років.