День працівника лісу – щорічно у третю неділю вересня.

   День працівника лісуЩо таке ліс? На перший погляд відповідь на це питання зрозуміла: ліс - це місце, де росте багато дерев. Питання тільки в кількості цих самих дерев: одне дерево - це, очевидно, ще не ліс. Два, три дерева, алея з декількох десятків дерев - начебто теж ще не ліс. А ось сотню - іншу ростуть поруч великих дерев вже, здається, цілком можна назвати лісом. Насправді, відповідь не така проста. Ліс - це складна екосистема, до складу якої входять дерева, чагарники, трави, мохи, лишайники, гриби, тварини, різноманітні мікроорганізми. Грунт, на якому (або у якому) живе все це розмаїття живих істот - теж частина лісу. Дрібні річки, струмочки, джерела, просто калюжі з водою - теж частина лісу. Навіть повітря в лісі відрізняється від повітря за його межами, і ми цілком можемо його теж вважати частиною лісу. Звичайно, дерева є обов'язковою і в якомусь сенсі головною частиною лісової екосистеми (або просто лісу) - але лише однією його частиною. Без інших частин ліс був би не лісом, а, наприклад, садом, деревної плантацією. Тому збереження та відновлення лісу повинно бути різнорівневим. Це і школярі, проводячи свої дослідження та підтримку його мешканців, і поважні науковці, і працівники лісової галузі, і екологи, і громадські організації, і безпосередньо мешканці прилеглих територій та його відвідувачі. Розуміючи це Гетьманський національний природний парк і будує свою роботу. Проводиться роз’яснювальна робота, боротьба з браконьєрством та незаконним використанням природних ресурсів. Налагоджена тісна співпраця з підприємствами лісової галузі це ДП «Охтирський лісгосп» та ДП «Охтирський агролісгосп», а також з МНС в питаннях оперативного реагування на попередження та боротьбу з пожежами, учбовими закладами та громадськістю в рамках екологічної освіти, органами місцевої влади та науковими установами. Для підтримки лісових мешканців облаштовуються годівниці, з лісогосподарськими підприємствами проводять лісовідновлювальні та захисні роботи. Як наслідок, науковці відмічають приріст популяцій серед представників його флори та фауни.

Розумне користування дарами природи - невід'ємне право людини. Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, йому самому потрібна допомога. Він не може сам захистити своїх багатств або поставити лічильники. Таким «лічильником» повинна бути наша совість. На превеликий жаль, ще є люди, які вважають, що в лісі все дозволено: можна розводити багаття, залишати сміття, ламати дерева, топтати, рвати і знищувати рослинність. Багатство природних ландшафтів є надбанням українського народу, його природною спадщиною. Це спадок, який ми залишаємо нашим дітям.

   Шановні працівники та ветерани лісового господарства, прийміть найщиріші вітання з нагоди вашого професійного свята – Дня працівника лісу. Щиро бажаю нових успіхів у праці, віри і наполегливості у досягненні поставленої мети. Міцного здоров’я, щастя, миру та достатку вам і вашим родинам!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Директор Гетьманського НПП О.Зінченко