Вітаємо іменинника!

Вітаємо іменинника 5    У перший день Нового року відзначаємо День народження фундатора наукового напрямку Гетьманського національного природного парку – кандидата біологічних наук, доцента Миколи Петровича Книша та вітаємо іменинника!

   Дитинство Миколи Петровича пройшло в селі Шаповалівка під Конотопом і припало на тяжкі післявоєнні роки. У великій дружній родині шанували традиції, плекали і дали освіту дітям. Микола Петрович закінчив Сумський педагогічний інститут (1967), відслужив у армії та повернувся до альма-матер вже в якості викладача на кафедру зоології, бо відзначався жагою до знань і цілеспрямованістю. Різнобічні інтереси ювіляра не завадили йому зосередитися на спостереженнях за екологією птахів, а саме сорокопуда тернового. Його дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата наук (1987) слугує зразком для тих, хто досліджує гніздову біологію птахів. Низка поколінь випускників Сумського педагогічного університету імені А.С. Макаренка з теплом згадують його лекції і практичні заняття з численними слайдами, влучними ілюстраціями крейдою на дошці, незабутні екскурсії в природу під час літньої практики. Микола Петрович – людина енциклопедичних знань у різних галузях природознавства, історії та літератури.

   Із 2010 р. Микола Петрович очолює наукову роботу в Гетьманському національному природному парку, сформував відділ, налагодив роботу із ведення Літопису природи. Науковці нашого національного парку по суті є його учнями. Авторитет М.П. Книша в його людських якостях і глибокому володінні базових навичок з організації та проведення екскурсій, спостережень, ведення архіву своїх спостережень і оприлюднення підсумків досліджень – основи майстерності працівників заповідних установ. Вичитати чиюсь статтю, дисертацію, написати відгук чи рецензію – звертаються і знаходять підтримку. Микола Петрович надихнув багатьох людей якщо не до наукової діяльності, то до активного пізнання природи рідного краю. Багато докторів та кандидатів наук завдячують тим, що саме Книш відкрив їм інтерес до наукового пізнання світу.

   Микола Петрович сповнений творчих планів, постійно в пошуку, і в його здобутку низка геологічних та ботанічних відкриттів. Основні ж наукові здобутки М.П. Книша пов’язані із дослідженням птахів. Справжній популяризатор науки і педагог, здатен згуртувати довкола себе любителів і професіоналів, підкреслити значущість, здавалося б, несуттєвих спостережень. Ювіляр відзначається високою продуктивністю як автор, його наукові публікації добре відомі в Україні та за її межами, цитуються в авторитетних журналах і монографіях. Фахівці відзначають фундаментальність й чіткість викладу фактів, широтою охоплення предмету досліджень, багатством та всебічністю інформації. Завдяки методичності у веденні записів та роботі з літературою ученим зібрано колосальний фактичний матеріал, який дає змогу всебічно охарактеризувати поширення, екологію, поведінку різних видів птахів, та й не тільки птахів. Тому М.П. Книш сповнений творчих планів і вже завершив науково-популярну книгу про природу Гетьманського НПП і Охтирщини. За задумом автора це буде популярне, але ґрунтовне видання, добре проілюстроване, як на вимогу нашого часу.

   Дорогий Миколо Петровичу! Бажаємо Вам міцного здоров’я, творчого натхнення, здійснення мрій та нових наукових здобутків!

Вітаємо іменинника 1Вітаємо іменинника 2Вітаємо іменинника 4