Цінуй – управляй – відновлюй – люби!

   2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Секретаріат Рамсарської конвенції визначив тему 2022 року «Водно-болотні угіддя – на користь природі і людям!»

   28 січня відбулася он-лайн конференція серед вихованців гуртка «Географ-науковець» Охтирського міського центру позашкільної освіти -Малої академії наук учнівської молоді (керівник Віра ХОРОШУН) , присвячена Дню водно-болотних угідь. Розпочала роботу провідна фахівчиня Гетьманського національного природного парку Оксана СУСЛОВА, яка у своєму виступі зазначила про важливість водно-болотних угідь для багатьох аспектів діяльності та здоров’я людини, а також ролі цих екосистем для збереження біорізноманіття. Відновлюючи та зберігаючи водно-болотні угіддя, ми застосовуємо природо орієнтовані рішення для накопичення води, адаптації до зміни клімату та вирішення багатьох, соціально-економічних питань, пов’язаних з використанням природних ресурсів.

   На конференції звучали виступи «Про стан прісноводних ресурсів світу» (доповіли Дмитро НІКУЛІН та Міша КОЗЬМОДЕМЬЯНОВ), «Про причини глобального потепління» (розповів Олександр БЕЗДРАБКО).

   Важливу інформацію щодо загальної тенденції динаміки кількості опадів, які слугують основним джерелом накопичення запасів ґрунтової вологи та мають велике значення для живлення річок, озер та ставків, проаналізувала Зоряна ЛИННИК.

   Максим КОШИЛЬ охарактеризував підземні води веорхньо-крейдяного водоносного горизонту, які у нашому місті використовується для питних потреб.

   Про ландшафти правобережжя долини річки Ворскла, динаміку стариць р. Ворскли, які відокремилися від основного русла у результаті природних та антропогенних процесів та особливості рельєфу лівобережжя басейну річки Ворскла на території Чернеччинської ОТГ розповідали Анастасія САКОВИЧ, Максим КИРИЧЕНКО та Лілія БРОВАЧ.

   Про особливості малих річок повідомили Іван ОРЕХОВ, Олександр БЕЙЗИМ та Даріна ПІСКУРЬОВА. Вони досліджували просторово-часову динаміку гирла річки Охтирка протягом ХVІІІ–ХХІ століть, ландшафтну структуру басейну р. Гусинка та верхів’я річки Грунь.

   Олександра ГМИРЯ та Анастасія ОСТАПЕНКО розповідали про свій спільний проект, в якому вони досліджували вплив гребель як на ландшафти долини Дніпра, так і ландшафти Ворскли і малих річок.

   «Розумне та раціональне використання водно-болотних угідь є не просто можливим – це критично важливо для майбутнього людства та планети. Тривале руйнування цих екосистем, які підтримують життя, матиме жахливі наслідки, якщо ми не діятимемо негайно. З усіх точок зору водно-болотні угіддя є нашим єдиним порятунком у майбутньому. І ми повинні зробити необхідні інвестиції часу, капіталу – і серця, – щоб їх зберегти» - Mарта Рохаш Уррего, Генеральний секретар Рамсарської конвенції

   Цінуй – управляй – відновлюй – люби!

Цінуй управляй відновлюй люби 2Цінуй управляй відновлюй люби 5Цінуй управляй відновлюй люби 4Цінуй управляй відновлюй люби 6Цінуй управляй відновлюй люби 7Цінуй управляй відновлюй люби 8Цінуй управляй відновлюй люби 9Цінуй управляй відновлюй люби 10Цінуй управляй відновлюй люби 11