Підсумки роботи науковців Гетьманського НПП

   Підсумки роботи науковців Гетьманського НПП 1Підсумки роботи науковців Гетьманського НПП 3Одним із важливих напрямків роботи Гетьманського національного природного парку є науково-дослідна робота, тому створено цілий відділ  у складі якого працює дев'ять фахівців. Головною науковою темою є Літопис природи - комплексна робота, де відображаються підсумки спостережень за живою та неживою природою. У 2021 році проведені дослідження вже до 11-го тому Літопису природи. Що варто відзначити?
Насамперед спрямовуємо роботу на комплексні дослідження і зовсім не тому що до цього не тим займалися. Перші десять років діяльності установи пройшли для вирішення завдань інвентаризації хребетних, комах та рослин, визначення раритетних видів та оселищ, місць концентрації біорізноманіття, тобто ділянок та об'єктів, які мають найбільшу природоохоронну цінність. На жаль їм загрожують зміни, які відбуваються довкола: інвазії адвентивних видів, заростання лучно-степових ділянок  водна ерозія, які спричинені глобальними антропогенними чинниками. Біда в тому  що прямий вплив відбувається за межами парку,  а зміни торкаються Ворскли та її заплави. Саме тому, що названі проблеми складні, потрібен погляд і рекомендації фахівців з різних наук. З організаційної точки зору найбільш доречно організовувати комплексні експедиції. Минулого року така була здійснена по Ворсклі як байдарковий сплав. У підсумку стало зрозуміло, що Ворскла за складом риб та водних безхребетних є дійсно чистою, але стан притоків критичний. Вони замулені в гирловій частині, а безхребетні такі ж як у ставку. Довкола Ворскли викликає тривогу стан водоохоронної зони і навіть прибережно-захистної смуги, де подекуди відбувається забудова, скид неочищених стоків.      Звісно, що все це відбулося не одномоментно, а упродовж багатьох років. Тепер тривалий час знадобиться, щоб цю ситуацію виправити, але спочатку адміністрації парку, зелекористувачам, владі та місцевому самоврядуванню необхідно зважити можливості і запровадити систему заходів для поліпшення стану Ворскли та її притоків. Час для цього вдалий, бо у 2023 році розроблятиметься новий проєкт організації території Гетьманського НПП, тому можна сподіватися на залучення коштів з державного бюджету під конкретні заходи.
Серед важливих питань наукової роботи парку є робота зі студентською та шкільною молоддю. Є низка можливостей залучати їх до наукових досліджень. Шкільна молодь може отримати консультації науковців парку в підготовці робіт до участі в екологічній олімпіаді та конкурсі-захисті у Малій академії наук. Студенти університетів на базі Парку запрошуються до виконання курсових та кваліфікаційних робіт. Особливо тісна співпраця у Парку з науковим куратором – Сумським державним педагогічним університетом ім. А.С. Макаренка. Проведені юними дослідниками спостереження можуть стати істотним доповненням до Літопису природи, а самі вони отримають можливість отримати не лише знання і практичний досвід, але й можливість спостерігати за результатами впровадження своїх досліджень.
Підсумки наукових досліджень є основою для рекомендацій з виділення охоронних зон в межах парку, створення нових заповідних об'єктів. Фахівці наукового відділу допомагають у обґрунтуванні природоохоронних заходів у лісах, беруть участь у розробці номенклатурно-правових документів природоохоронного спрямування, залучаються до проєктів міжнародних природоохоронних організацій. Підсумки роботи оприлюднюються в наукових та галузевих виданнях, книгах.
Вкрай важливо проводити заходи на популяризацію наукових знань і безпосередньо на місці, в Охтирському районі. У 2021 році спільно із Сумським педагогічним університетом організували і провели міжнародну конференцію "Актуальні проблеми дослідження довкілля", в рамках якої у Охтирці відбулося засідання секції, присвяченої висвітленню результатів роботи науковців у Гетьманському НПП. Були представлені доповіді фахівців з Києва, Харкова, Сум. Маємо досвід проведення біологічних шкіл, навчальних експедицій, фестивалю біологічних колекцій. Подібні заходи проводитимемо й надалі.

Слідкуйте за нашими новинами на сайті та в соціальних мережах.

А ось і відеорепортаж місцевого телеканалу: https://youtu.be/iRkfBu66jQQ