Вебінар " Мікрокліматичне значення лісосмуг та вплив змін клімату на них"

   В Міжнародний день біологічного різноманіття провідна фахівчиня з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслова Оксана стала учасником вебінару " Мікрокліматичне значення лісосмуг  та вплив змін клімату на них". Спікер: д.г.н., доцент, кліматолог, провідний науковий співробітник Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України і доцент кафедри екології Національного Університету "Києво-Могилянська Академія" Світлана Бойченко розповіла про мікрокліматичне значення лісосмуг.

  Сучасні зміни клімату, через інтенсифікацію аномально високих температур влітку, аридизацію кліматичних умов та збільшення повторюваності стихійні явищ знаходяться під загрозою поступової деградації. В той же час, лісосмуги є поглиначами СО2, що є одним із механізмів запобігання змінам клімату та адаптації до них.

 Лісосмуги – штучні лісові захисні насадження, що складаються із одного і більше рядів деревної рослинності і виконують багатофункціональну роль у перетворенні, збереженні і відновленні ландшафтів.

  Основні функції лісосмуг: мікрокліматична роль, вплив на рухи і напрямки вітрового потоку, ослаблення швидкості вітру, зменшення турбулентного обміну в приземному шарі повітря, перерозподіл снігу з метою поліпшення водного режиму ґрунту; вплив на приземну температуру, підвищення відносної вологості приземного шару повітря, зменшення промерзання; стокорегулююча роль, зменшення поверхневого стоку води, захист території від водної й вітрової ерозії; захисна роль, пилозатримання та зниженні рівня шуму для прилеглих міст і селищ; полезахисна роль, підвищення врожайності сільськогосподарських культур, екологічна роль, осередки біологічного різноманіття (птахи, комахи, гризуни), а також медоносність деревних та кущових порід сприяє зростанню продуктивності бджільництва, рекреаційна і оздоровча роль, позитивний естетичний вплив на людину та формування комфортних умов.

Вебінар Мікрокліматичне значення 1Вебінар Мікрокліматичне значення 3Вебінар Мікрокліматичне значення 8