Всесвітній день черепахи

    Всесвітній день черепахи 723 травня з 2000 року за ініціативи організації American Tortoise Rescue відзначається Всесвітній день черепахи – тварини, яка символізує мудрість, багатство і довголіття. Головна мета цієї дати – привернути увагу до вимирання черепах через занадто близьке сусідство з людьми.
    Черепаха - найдавніша рептилія на Землі. Перша відома науці черепаха з'явилися 220 мільйонів років тому.
    Попри своє довголіття, вони знаходяться на межі вимирання. Їх винищують через вживання в кулінарії та народній медицині. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу. Інших видів цих рептилій виловлюють і продають за копійки.
    Серед головних загроз для тварин вчені відзначають руйнування місця існування, хвороби і зміна клімату.
    Черепаха приносять користь, знищуючи личинок комарів та хворих риб. Болотна черепаха – санітар водойм. При всій своїй спритності у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій риб.
   За ініціативи провідної фахівчині з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Суслової Оксани вихованці мистецького напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді приєдналися до Дня черепахи та виготовили черепах з підручних матеріалів.
    Загалом черепахи впливають на «здоров'я» чималої кількості різних екосистем, в тому числі пустель, боліт, прісноводних і морських середовищ. Скорочення їх чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, в тому числі й для людини.
    Якщо ви раптом помітили черепаху далеко від водойми, особливо в травні, то нести її до водойми не потрібно. Очевидно, це самка, яка шукає місце для кладки, її варто лишити в спокої
В Україні , у рамках Смарагдової мережі, захисту потребує черепаха болотяна – наш абориген.

 

Всесвітній день черепахи 2Всесвітній день черепахи 8Всесвітній день черепахи 3