Відкриття еколого-пізнавальної стежки «Дивосвіт Слобожанщини»

Відкриття еколого-пізнавальної стежки Дивосвіт Слобожанщини 2   Еколого-пізнавальну стежку під такою назвою на території Великописарівського відділення Гетьманського національного природного парку (ГНПП) було відкрито минулого понеділка у присутності широкого загалу представників громадськості району, гостей, працівників Гетьманського парку з Тростянеького та Охтирського районів. Значимості події, а також її важливості для району надавала присутність на заході голови райдержадміністрації Віктора Гонтаренка. Що ж власне таке екологічна стежина? Про це присутнім особисто під час урочистого її відкриття розповів Олександр Зінченко – директор Гетьманського НПП. За словами Олександра Івановича - це унікальна форма поєднання відпочинку і природоохоронної пропаганди, спеціально обладнана для еколого-просвітницької роботи територія Парку. Екологічна стежина має за мету формувати у громадян, а особливо дітей, моральність, почуття бережливого ставлення до природи, любов до рідного краю.

   Провідний фахівець із рекреації Гетьманського національного природного парку Сергій Кривонос розповів, що задум відкрити стежину у керівництва парку виник давно, але потрібен був час, щоб вибрати маршрут, який би охоплював якомога більше різномаїття рослинного і тваринного світу території парку. У результаті працівниками парку було розроблено декілька маршрутів і нинішня стежина лише початок подальшої великої роботи. Зараз екологічна стежина «Дивосвіт Слобожанщини» передбачає пішохідний маршрут за малим і великим колом. Повний маршрут пролягає до «Скіфських курганів», його протяжність близько 10 кілометрів. Менший маршрут тягнеться близько чотирьох кілометрів, але і в цьому випадку охоплює декілька зон — степову, лісову, а також болотисту місцевість. На всій протяжності маршрути передбачають місця для відпочинку з інформаційними стендами. Через ярки та низовини працівники парку для зручності учасників маршрутів звели пішохідні місточки. А щоб екскурсанти не заблукали навіть без гіда, на шляху встановлені вказівники маршруту. Відразу слід зазначити, що без екскурсовода стежина втратить надзвичайно багато інформативностіі. Особливо якщо цей екскурсовод науковий співробітник ГНПП Михайло Обідець.Відкриття еколого-пізнавальної стежки Дивосвіт Слобожанщини 1 У присутніх учасників заходу, які пройшли повністю маршрут за малим колом просто викликали подив і захоплення глибокі знання Михайла Петровича флори і фауни рідного краю, а особливо те, з якою майстерністю він може доносити інформацію до слухачів. При цьому Михайло Обідець знає безліч легенд із історії рідного краю, якими ділиться зі слухачами.

   Власне сам маршрут стартує з урочища «Юсупове» і передбачає такі зупинки як «Лісовий яр», «Стариця», «Тернова яма», «Сосновий ліс», «Черв’якова гора», «Кургани», «Урочище «Вуглицьке». Закінчується маршрут знову біля річки Ворскла, де можна відпочити, згадати та усвідомити усе побачене і почуте під час мандрівки.

   Після екскурсії планами роботи на майбутнє поділився начальник Великописарівського віддлення ГНПП Роман Мовчан. Роман Миколайович повідомив, що наступна екологічна стежина буде прокладена вздовж річки Ворскла. Для цього вже складається маршрут, розробляються екскурсійні матеріали. Створюється матеріальна база. За допомогу у популяризації природи рідного краю, повсякденній роботі Роман Мовчан подякував керівництву району і особисто голові райдержадміністрації Віктору Гонтаренку та голові районної ради Дмитру Сипку, які самі є ентузіастами             краєзнавчої та природоохоронної роботи. Відзначив Роман Миколайович і постійне сприяння голови Великописарівської селищної ради Леоніда Клизуба. Особлива подяка прозвучала на адресу Великописарівського лісництва і особисто його керівника Олександра Лофицького, який завжди йде на співпрацю з ГНПП, сприяє його роботі.

    Відкриття еколого-пізнавальної стежки Дивосвіт СлобожанщиниНа завершення зустрічі Роман Мовчан запросив усіх бажаючих відвідувати стежину у будь-яку пору року. Для проходження маршруту Великописарівське відділення ГНПП може надавати велосипеди, намети. Є намір придбати лижі.

   Підбив підсумки відкриття екологічної стежини директор ГНПП Олександр Зінченко. Який повідомив - що такі стежини незабаром будуть відкриті в інших відділеннях парку і пообіцяв запросити туди усіх присутніх.

   Залишається побажати успіху нашим екологічним стежинам та ще щоб руки варварів не торкнулися створених працівниками парку місць відпочинку та інформаційних стендів на шляху маршруту.

 Олексій ПАСЮГА – заступник головного редактора газети «Ворскла»