Цікаві факти про равлика

Цікаві факти про равлика 1Цікаві факти про равлика 2Дві антени на маківці,

А сама сидить у хатинці,

На собі її везе,

Дуже повільно повзе.

Вірно, це равлик. Що ми знаємо про равликів?

 

 

 

 

 

   Чим харчується равлик?

Равлик – травоїдна тварина. Що це означає? Равлик поїдає зелене листя різних рослин. Язик равлика нагадує пилку, на  якій  розташовані сотні маленьких зубчиків. Ними равлик зрізає і перемелює їжу.

   Як живе равлик?

Равлики вологолюбні. У суху погоду ховаються під камінням, в тіні рослин або в сирому моху. Зазвичай день проводять, сховавшись у свою раковину, на харчування виходить вночі. Найбільш активні равлики після зливи.

У спекотне, посушливе літо равлики стають млявими, бездіяльними, впадають в заціпеніння. У цей період равлик залазить у раковину, обклеює вихід тонкою прозорою плівкою. Як тільки підуть дощі, вони виходять зі сплячки.

   Як зимує равлик?

Восени равлики закопуються в ґрунт на зимівлю. Навесні пробуджуються і залишають свій зимовий притулок.

   Навіщо равлику ріжки?

У равлика не одні ріжки-вусики, а дві пари. Одна маленька пара — це вусики, якими равлик нюхає. Друга велика пара — це очі. Ріжки-вусики равликів дуже чутливі: якщо вони випадково торкаються якогось предмета, то равлик моментально транспортує їх усередину. Пам’ятайте про це. Деякі діти люблять ткнути равлика і дивитися, як він ховає ріжки. Ніколи так не робіть! Нікому не може подобатись, якщо йому тицяють в очі.

   Як рухається равлик?

Равлики рухаються дуже повільно. Нижня частина тіла равлика представляє з себе суцільну «ногу»! Коли равлик повзе, з ноги випливає липка рідина, яка допомагає равлику рухатися і утримуватися на поверхні. Тому равлики можуть повзати догори дригом. 

   Є вороги у равликів?

У равликів і без людини досить багато ворогів: їжаки, миші, хижі комахи, жуки, цвіркуни, мухи, багатоніжки, жаби, ласки, птахи, ящірки, равлики-хижачки. У деяких країнах люди вживають равликів в їжу.

   Як равлики з’являються на світ?

Равлик відкладає яйця в спеціально приготовлену ямку. Потім цю ямку засипає. З яєць вилуплюються равлики, схожі на дорослих. У молодих равликів маленька гладенька прозора раковина.

Через кілька днів молоді равлики виповзають з ямки на поверхню в пошуках їжі.

   Чи надійний у равлика будиночок — раковина?

Якщо равлика потривожити, він ховається в раковині. Хоча мушля равлика досить міцна —  все ж таки постарайтеся не наступати на равликів. Адже ці маленькі тваринки не вміють захищатися. 

Якщо будуть знищені вони, на планеті ми залишимося одні.

Цінуй, люби і бережи рідну природу!