Корисні та шкідливі комахи

   Корисні та шкідливі комахи Бережіть комашок, люди:

    Всі вони повинні жити!

    Як не стане в нас комах,

    То загине кожен птах.

    Як підемо на лужок,

    не побачим там квіток.

   Поруч з нами живуть крихітні істоти – комахи. Вони – найдавніші і найчисленніші мешканці нашої планети. Давайте познайомимося з ними ближче!

Важко собі уявити світ без комах. 

Так хто ж такі комахи? 

Комахи - це тварини, які мають три пари лапок, одну або дві пари крил.  Тіло комахи розділене на три частини – голова, груди і черевце. У всіх комах по шість ніг, і майже у всіх є крила та вусики-антени.

А де можна зустріти комах? 

На землі і в грунті, на травинках і квітах, на корі й під корою, на листі дерев, у повітрі, в будинках і, навіть, у воді! Яких тільки комах не зустрінеш навкруги: і стрибучих, і летючих, і таких, що бігають, і таких, що повзають чи плавають і, навіть, таких, що рухаються униз головою. Деяких можна взяти в руки та розглянути ближче.

 Що їдять комахи? 

Зелені стебла і листя рослин. Деякі харчуються стиглими плодами, опалим листям і хвоєю. Бджоли та джмелі, а також метелики люблять поласувати солодким квітковим нектаром. А є комахи-хижаки – вони їдять інших комах.

Багато комах приносять користь людині та природі.

Жук-сонечко, бджола, мураха, джміль, шовкопряд – це корисні комахи.

Яку ж користь вони приносять?

Бджоли, метелики, джмелі - запилюють рослини. Вони літають від квіточки до квіточки, запилюють їх і тільки тоді на місці квіточки утвориться плід.

Деякі комахи виробляють речовини (мед, віск, шовк, природні фарби), які використовуються людиною як харчові продукти та сировина для промисловості .  Це комахи, яких людина «приручила». Наприклад, шовкопряд. У метелика шовковичного шовкопряда незвичайна гусінь. Щоб перетворитися на лялечку, вона сплітає навколо себе кокон зі справжнісінької шовкової нитки. Люди розмотують кокони і виготовляють з ниток чудові шовкові нитки.

Мурах часто називають санітарами, адже вони поїдають загиблих комах, прибирають різне сміття.

А є комахи, від яких більше шкоди, аніж користі. Їх називають шкідниками.

Багато комах – є шкідниками сільського та лісового господарств. Серед них - колорадський жук, попелиця, капустянка . 

Головний ворог городу – колорадський жук. Жук та його личинки з’їдають листя картоплі, псують паростки і врожай картоплі загалом .

Гусінь метелика капустянки гризе листя капусти.

Вовчок під землею підгризає стебла городніх рослин.

Якщо на городні рослини нападає попелиця, вона може знищити весь урожай! 

Деякі комахи – є переносниками збудників хвороб і паразитів людини, тварин та рослин або самі є паразитами.

Оводи і ґедзі - завдають чималої шкоди людині й свійським тваринам своїми укусами. А ще вони переносять небезпечні хвороби.

Мухи. Ці комахи гуляють

 по стелі догори ногами? На лапках у них є кігтики, а на ніжках подушечки. За їхньою допомогою вони чіпляються за різні поверхні. Волоски на тілі мухи переносять бруд і мікроби. Ось чому потрібно захищати їжу від мух і мити овочі та фрукти перед їдою .

Комарі надокучають нам також. Своїм хоботком, немов шприцом, вони проштрикують шкіру і смокчуть кров. Щоправда, кров п’ють тільки самиці. А самці живляться солодким нектаром і соком рослин. Та їх укуси особливо небезпечні для людей, які страждають на алергію .

Домашнім тваринам дошкуляють блохи. Вони живуть на шкірі тварин і живляться його кров’ю. Тому блохи називають паразитами .

Іноді вдома можна помітити невеликого сірого метелика, що літає у кімнаті. Це - моль. Її личинки псують одяг, взуття, оббивку меблів і продукти харчування.

 Ще варто згадати про гусінь метелика, яка називається яблунева плодожерка. Ці гусениці заповзають усередину яблука, прогризаючи собі тунель. Їдять вони тільки насіння. Саме тому у яблука іноді червива серцевина .

 Зупиніться на мить. Прислухайтеся, придивіться навкруги. Ви побачиш багато цікавого!

Пам’ятайте,  в природі немає нічого зайвого; навколо має вистачати місця всім. І серед усього цього розмаїття повинні панувати мир, злагода та любов.

Без комах світ видається сумним, нецікавим, неживим. Бережіть комах! Не ображайте їх! Адже ми – великі, а вони – маленькі і беззахисні перед нами!