Досвід Гетьманського НПП впроваджується на заповідних територіях Сумської області

   Мешканці сіл в межах Сеймського регіонального ландшафтного парку, що в Конотопському районі, переймаються впорядкуванням території своїх населених пунктів і намагаються робити все для того, щоб вони були привабливими для туристів. Зокрема у с. Воргол значний туристичний потенціал – тут у старому парку збереглися окремі будівлі дворянської садиби, є археологічні пам’ятки, місця з мальовничими ландшафтами і вже розроблені екскурсійні маршрути. Минулого року провели успішний фестиваль живої історії. За участі науковців Гетьманського НПП розроблено обгрунтування щодо проголошення сільського парку заповідним.

   Щоб доглядати за парком потрібен особливий досвід. Тому Кролевецька міська рада запросила начальника науково-дослідного відділу Сергія Панченка допомогти у Ворглі організувати комплексний захід – екотабір. Потрібно було вирішити одразу низку завдань і за найкоротший термін. По-перше, показати особливості парку; по-друге, показати основи догляду за парком; по-третє, розширити спектр заходів для приваблення туристів. Все це вирішено було реалізувати в форматі екотабору, бо охоплюємо дитячу аудиторію, а батьки підтягнуться. В умовах війни це робили для десятка дітей, що влітку перебувають у селі. До проведення долучилися місцеві природоохоронці.

   Робота табору починалася о десятій ранку із пізнавальних екскурсій. В перший робочий день табору знайомилися із рослинами в парку та злаками. На другий день – знайомилися із рідкісними рослинами та грунтами. Обід готували разом і після того як втамували голод приступали до практичних занять – влаштували невеличку толоку, під час якої висіяли суміш злаків на галявині, де проводяться масові заходи щоб там був надійний газон замість небажаних лопухів та кропиви. На другий день взяли участь в оформленні інформаційного центру Сеймського РЛП та зробили власноруч грунтовий профіль – сувенір на пам’ять про участь у таборі. Після 17-ї години діти розходилися по домівках.

   В останній день роботи табору – час звіту. Завітали батьки та гості на чолі із заступником голови Кролевецької міської ради Вячеславом Жовтею. Діти-учасники табору провели невеличку екскурсію, під час якої розповіли про те, що робили ці дні, показали зроблене. Про підсумки роботи табору та перспективи продовження співпраці запланували зробити окрему зустріч, адже потрібно проаналізувати набутий досвід, та і обстановка у прикордонних районах не сприяє будувати далекоглядні плани.

  Сам екотабір «Воргол», що відбувся 16-18 липня, довів, що подібні заходи доцільно проводити навіть в невеличких селах з природоохоронною метою.

   Вдячні ГО «Воргол» та його керівнику Максиму Конюху за організацію екотабору та всебічну підтримку нашої роботи.

Досвід Гетьманського НПП впроваджується на заповідних територіях Сумської області 4Досвід Гетьманського НПП впроваджується на заповідних територіях Сумської області 3Досвід Гетьманського НПП впроваджується на заповідних територіях Сумської області 5