Про царство грибів

   Царство грибів — одна з найбільших і процвітаючих групп організмів. На теперішній час відомо близько 100 тис. видів грибів. Наука, що вивчає гриби, називається мікологією (від грец. мікес — «гриб», логос — учення).

   Гриби займають особливе положення в системі органічного світу. Вони не є ні рослинами, ні тваринами, проте мають деякі риси подібності з представниками обох царств. 21 липня представник Гетьманського національного природного парку Наталія Євдокимова провела екологічне заняття «Про царство грибів» для українських школярів, які внаслідок воєнних дій в Україні змушені тимчасово перебувати в Німеччині (Сумська обл., Харківська обл., Вінницька обл., Одеська обл., Волинська обл., Кіровоградська обл., Запорізька обл.). На занятті діти дізналися про характерні риси будови та процесів життєдіяльності грибів, їх різноманітність та роль у природі.

   Учені щорічно описують сотні видів цих організмів. Знайти в природі нові види зможе й той, хто цікавиться цією незвичайною й водночас загадковою групою мешканців нашої планети. Вони, так само як і рослини, нерухомі, постійно зростають верхівковою частиною, мають міцні клітинні стінки, здатні синтезувати вітаміни і гормони, дихають киснем, часто здійснюють вегетативне розмноження. Поряд з цим гриби володіють багатьма ознаками тваринного організму. Вони, так само як і тварини, є гетеротрофами, так як не мають хлорофілу, тому живляться готовими органічними речовинами. В їх клітинних стінках міститься речовина хітин, з якого складається оболонка покривів деяких тварин (комах, раків та ін).

   Руйнуючи залишки рослин і тварин, гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту. З деяких грибів отримують цінні ліки. Їстівні гриби вживають у їжу. Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві тощо.
Але гриби можуть завдавати й великої шкоди. Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко і навіть смертельно отруїтися.

   Отже, вирушаючи в ліс за грибами, необхідно знати і дотримуватися правил їх збирання, а також дотримуватися правил поведінки в лісі і елементарної культури спілкування з живою природою, для збереження грибних запасів і заощадження лісу — найважливішого джерела підтримки життя на планеті.

Про царство грибів 5Про царство грибів 6Про царство грибів 1