День Синички

   День Синички 1112 листопада людство святкує День Синички. За ініціативи працівників Гетьманського НПП це свято ланцюжком пройшло для школярів Охтирської гімназії, дошкільнят ДНЗ «Сонечко», вихованців Охтирського МЦДЮТ. Діти дізналися, що з настанням холодів у містах з'явилися синички - спритні веселі пташки. Це давно помітили на Русі і навіть дарували синичкам свій день. Він збігається з церковним днем пам'яті мучеників Зиновія та Зіновії , а тому називається Зінькін день. На його прихід злітається вся зимова перната братія : синиці, щиглики, снігурі, сойки, чечітки, омелюхи. Масова поява синиць біля будинків - ознака настання великих холодів. «Синичка пищить - зиму віщує». У цей день майстрували годівниці для птахів. «Погодуй птахів зимою - послужать тобі весною». На Русі синиць шанували завжди, знаючи, що ця невелика пташина знищує величезну кількість шкідників. Люди сподівалися, що підгодовані взимку синички можуть і на літо залишитися в садах, ставши їх надійними захисниками від гусені. Традиційно в «Синичкин день» вивішувалися годівниці і невеликі шматочки сала, до якого жваві пташки великі ласунки. У синиць багато народних назв, пов'язаних з їх звичками і зовнішнім виглядом: Мисик, сальнічкі, вертушки, старчиком, кузьки, коники, биті (все це про великий синицю), гренадеркі (чубата синиця), ополовнічкі (довгохвоста синиця).

   Малята мали змогу подивитися фільм «Розвиток синичок від першого дня і до вильоту», презентацію «У царстві зимуючих птахів», розв’язати «Мішечок із загадками».День Синички 7

   Дітлахи на згадку про свято виготовляли маленьких пташок, а годівнички, зроблені власноруч, повісили біля своїх закладів, щоб потім турбуватися про вісників зимових днів. Школярики уже обізнані про харчування пташок, знають,чим ласують синички, а чого ні в якому разі не можна давати.

   Допоможіть синицям пережити холодну зиму, і влітку вони віддячать вам сторицею!