Ой, у лузі червона калина…

    За героїчне протистояння українців у війні з російськими окупантами, пісня "Ой, у лузі червона калина" - стала однією з найбільш популярних і символічних. Не даревно у народі кажуть: "Без верби і калини нема України".
    Калина є уособленням дівочої краси, ніжності, любові та сімейного щастя. Ще вона має назву - «весільне дерево» , оскільки її сліпучо-білі квітки асоціюються з нарядом нареченої. В давні часи робили букети з її гілок, які відігравали важливу роль у весільних обрядах як символ невинності. Нею прикрашали столи, дівочі вінки, весільні короваї. В Україні вважають, що в калину втілилася дівоча краса.
    Біологи виділяють близько 150–175 видів калини. Її ягоди багаті вітаміном A та C. Тому їх включають у дієту для тих, хто працює на шкідливих виробництвах, оскільки вони виводять з організму радіоізотопи. Плоди її гіркі, але після перших морозів гіркота зменшується, і смак стає гіркувато-солодким. Цю красиву ягоду успішно використовують в їжу. З неї готують мармелад, пастилу, компоти, а також приправи до м'ясних страв, та головне - ліки.
    Особливо цікавими у калини є суцвіття. При поверхневому погляді на них здається, що у більшої частини квіток пелюстки вже опали, або ще не розпустилися. Придивившись пильніше, можна помітити, що справжні квіти з тичинками і маточками розташовані тільки в центрі суцвіття.
    Виявляється, кущ калини не тільки окраса, але й глибокий символ мужності й незламності духу в боротьбі за незалежність рідного краю, наша спадщина.

Ой у лузі червона калина 1