Всесвітній день журавля

    У другу неділю вересня весь світ відзначає Всесвітній день журавля. Цього року це свято припадає на 11 вересня.
Мета Дня журавля - привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження цих птахів.
    Журавель – птах відомий. У багатьох народів цей птах – символ вірності, щастя, довгого життя. Журавлі відіграють помітну роль в природі, культурі та мистецтві. В українському фольклорі журавель — символ весни й пробудження природи. Колись журавель був промисловим птахом, але зараз він перебуває під охороною закону. Спостерігаючи за поведінкою цих птахів, наші предки передбачали погоду.
    Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азію, а звідти в Африку і Австралію. Всього у світі налічують 15 видів журавлів. Наразі вони поширені по всій земній кулі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. В Україні гніздиться тільки два види – журавель сірий та степовий, які занесені до Червоної книги України. Журавель сірий - символ Гетьманського національного природного парку. Тому провідна фахівчиня з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксана Суслова ініціювала проведення творчого калейдоскопу у дистанційному форматі, приуроченому Всесвітньому дню журавля. Роботи представили 42 вихованці гуртків "Українська народна іграшка", "Народна творчість"(керівник Тамара Назарова), "Образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво"( керівники Тетяна Гайдуковська, Яна Шведенко), "Паперова пластика"(Людмила Христич) Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді. Дякуємо кревтивчикам за вшанування символа Парку і чудові роботи!
    На жаль, в останні роки ми все рідше й рідше зустрічаємо цих великих та красивих птахів. Їх чисельність постійно знижувалась . Зараз цих рідкісних птахів в Україні охороняють законом.Причинами скорочення чисельності популяції журавлів є: зменшення площі боліт в результаті осушення; винищення птахів мисливцями; використання небезпечних пестицидів.
Святкування Всесвітнього дня журавля збігається у часі з щорічними обліками журавлів, які проводяться у передвідлітний період.

Всесвітній день журавля 1Всесвітній день журавля 3Всесвітній день журавля 4