Фестиваль жолудів

    Могутній, величний і навіть чарівний - такими епітетами наділений дуб. Це дерево уособлення сили, довголіття і краси. Плоди дивовижного дерева - багатогранний матеріал для дитячої творчості.
    З 12 по 17 вересня у дистанційному форматі проходив екологічний фестиваль жолудів, ініційований провідною фахівчинею з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксаною Сусловою. Який охопив вихованців, керівників гуртків мистецького напрямку Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді
    Цей екофестиваль був проведений для того, щоб показати дітям, з чого починається ліс, значення, користь та властивості дуба і його плодів.
    Жолуді на гілках - це плоди дуба, у яких є шапочка-беретик, за допомогою якої він тримається за гілці. У вересні,коли жолудь достигає, його шапочка підсихає і він падає на землю. Тільки з деяких плодів, які опинилися на землі, виростають молоді дубки. Всі інші слугують кормом лісовим мешканцям. Плоди дуба є улюбленими ласощами всіх гризунів, білок, оленів, кабанів, ведмедів, сойок. Жолуді дуже поживні, тому тварини швидко насичуються і не відчувають себе голодними. Навіть під снігом тварини знаходять жолуді за запахом.
    Дуб здавна вважався священним деревом. Наші пращури носили жолудь на нитці як оберіг. Це корисний дар природи слугує продуктом харчування і для людей, від нього не варто відмовлятися. Достиглі восени жолуді можна збирати у вересні-жовтні, звільняючи їх від шапочок. Раніше з плодів дуба готували каву, кашу, суп, кісіль, а в деяких країнах, навіть цукерки, желе. Також відоме застосування жолудів у медицині.
    Деякі вчені вважають, що першою рослиною, з якої люди більше п'яти тисяч років тому навчилися готувати хліб, були злаки, а саме жолуді.
    Жолуді - це ще і дорогоцінний посадковий матеріал, який відіграє важливу роль у відновленні зелених насаджень Гетьманського національного природного парку та України.

Фото учасників фестивалю
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0ZoM9AQ3oBYdgdASTQjG1gWCauCiBKBVceCCQ3yruwoYRsb1hkpCtREGcoGPcjVAal&id=100009978182347

Фестиваль жолудів