День осіннього рівнодення - особлива дата

День осіннього рівнодення особлива дата 2День осіннього рівнодення особлива дата 1   День осіннього рівнодення - одна з двох дат на рік, коли день і ніч тривають однаково.

 23 вересня у Північній півкулі Землі розпочинається астрономічна осінь, початок якої знаменує День осіннього рівнодення. Цього дня тривалість дня та ночі приблизно збігається та дорівнює 12 годинам.З цього моменту день почне зменшуватися та досягне свого мінімуму 23 грудня, коли розпочнеться астрономічна зима. Триватиме це до дня весняного рівнодення 21 березня, після якого ніч знову скорочуватиметься.

   З давніх - давен наші предки вважали, що День осіннього рівнодення - особлива дата. Другу назву "День сили" вона отримала не просто так - в цей період кожна людина, яка володіє Таємними знаннями, може отримати підтримку Вищих сил. 

   З наукової точки зору ця подія пояснюється просто: Сонце змінює своє положення і "мігрує" з північної півкулі в південну, перетинаючи екватор. Саме тому в першій півкулі починається астрономічна осінь, а в другій - весна.

  День осіннього рівнодення є важливою датою у календарях народних святкувань по всьому світу (а в Японії навіть є офіційним святом). У давніх слов'ян цей день був пов'язаний із символічним завершенням сільськогосподарських робіт та збору врожаю. Одним з символів святкування стали ягоди горобини, якими прийнято було прикрашати оселі. З дохристиянських часів збереглися традиції готувати в цей день пироги з ягодами та капустою. Якщо врожай горобини багатий, то осінь буде дощовою, а зима холодною. Люди вважали, якщо на горобині та березі з'явилося жовте листя, то зима почнеться з ранніх заморозків і буде холодною. А ось багатий урожай жолудів обіцяє багато снігу на Різдво.Тепла та суха погода цього дня обіцяє м'яку зиму. Якщо в день осіннього рівнодення відлітають журавлі та інші птахи - чекайте суворої зими. Якщо у вересні спостерігаються грози, то осінь буде теплою.

  Згодом святкування традиції, пов'язані з осіннім рівноденням, стали частиною святкувань Різдва Богородиці.