Реалії та перспективи еколого-освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку.

    В колі однодумців, серед людей, що дійсно вболівають за свою роботу, за наше майбутнє – майбутнє в процвітаючій країні, державі, що має безпечне та здорове довкілля, свідомих громадян та активне екологічно орієнтоване підростаюче покоління, відбулася 5 жовтня в онлайн режимі Всеукраїнська науково-практична конференція „Реалії та перспективи еколого-освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку”.
    В конференції прийняли участь близько 100 учасників, зокрема автори статей, доповідачі та слухачі з різних куточків України. Так, нам дійсно є чим ділитися, що обговорювати.
   В онлайн режимі були представлені цікаві та змістовні доповіді про роботу як еколого-освітніх відділів заповідників та нацпарків, так і співробітників інших установ. Учасників конференції вразили розповіді про роботу психолого-реабілітаційних шкіл на території Чернігівщини, що зазнала бойових дій, який предствалила Потоцька Світлана Олександрівна – кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка. Великим досвідом та любовью до своєї справи навіть в умовах війни поділилася провідна фахівчиня з екологічної освіти Гетьманського НПП Суслова Оксана Вікторівна. Про цікаві ідеї, дослідження, практичну роботу своїх підрозділів доповіли співробітники еколого-освітніх відділів природоохоронних територій Веселова Юлія Петрівна (НПП «Тулузькі лимани»), Крючкова Тетяна Миколаївна (НПП «Нижньодніпровський»), Матвєєва Єлизавета Сергіївна (НПП «Голосіївський»), Проскурня Олена Дмитрівна (НПП «Пирятинський»), Сташенко Тетяна Григорівна (НПП «Кармелюкове Поділля»), Шевченко Катерина Вікторівна (НПП «Гуцульщина»), Мосійчук Ольга Василівна (Рівненський природний заповідник), а також кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри лісівництва та захисту лісу Малинського фахового коледжу Левченко Валерій Борисович, не залишивши байдужими жодного з слухачів. Доповідачі підняли питання важливості формування у молодого покоління тяги до знань та вивчення довкілля, особливості роботи з різними верствами населення, залучення волонтерських та інших груп до природоохоронних акцій та подій.
    То ж за підсумками конференції було прийнято рішення запровадити на базі Поліського природного заповідника щорічне проведення зустрічі в форматі конференцій або круглих столів для обговорення питань еколого-освітньої роботи, а також залучати до них іноземних представників та викладачів вищих навчальних закладів. Маємо сподівання, що наступного разу, після нашої перемоги у війні з російськими загарбниками, ми знову зустрінемося, дасть Бог, в режимі офлайн, для обговорення питань роботи в царині екологічної освіти з метою обміну досвідом, цікавими проектами та ідеями.

Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 1Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 2Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 3Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 4Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 5Реалії та перспективи еколого освітньої роботи в парадигмі стійкого розвитку 6