Всесвітній день мігруючих птахів

    З метою захисту птахів і вирішення питання забруднення навколишнього природнього середовища пластиком всесвітні екологічні організації закликають світове суспільство не бути байдужими і долучитися до вирішення цієї проблеми.
    Починаючи із 2018 року Всесвітній день мігруючих птахів (ВДМП) організовується та проводиться двічі на рік: у другу суботу травня та жовтня.
    Гетьманський НПП закликає відзначити цей день. Кожен із нас повинен усвідомити масштаби негативного впливу забруднення побутовими відходами довкілля, зокрема пластиком, яке згубно впливає на міграційних птахів.
      Всесвітній день, присвячений перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений у 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони мігруючих птахів та середовища їх безпосереднього проживання.
    До 2006-го року цей день вже активно відзначався в Північній Америці і був ініціативою 1993-го року, втіленою орнітологами лабораторії Корнелла, Сполучені Штати Америки. Але проблеми мігруючих птахів виникли далеко не сьогодні і почали стрімко наростати і загострюватися в кінці минулого століття. Назріваючі проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя, про що свідчить підписана в 1906-му році Міжнародна конвенція з охорони птахів і наступний за нею «Міжнародний договір про перелітних птахів», ратифікований у 1918-му році. Звичайно ж проблема не зникла сама собою. Більш того, неспокійний час і проблеми свобод самої людини, перекрили в цьому плані самі добрі ініціативи. Будемо сподіватися, що скоро вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух.
    Для порятунку пернатих варто лише зробити перші кроки у напрямку підвищення рівня культури поводження з твердими побутовими відходами, намагатися зробити довкілля чистішим. Адже і людям, і птахам потрібно у ньому жити і дати можливість продовжити існування живої природи в майбутньому.

Всесвітній день мігруючих птахів