Колекція сніговиків

Милий сніговичок не такий вже й простий персонаж, адже у нього є навіть своє власне свято. У багатьох країнах 18 січня святкують Всесвітній день сніговика.Така чудова ідея прийшла в голову німецькому колекціонеру Корнеліусу Гретцу, який ще будучи юнаком, почав збирати зображення сніговиків. У 2008 році він увійшов зі своєю колекцією в книгу рекордів Гіннеса! У нього більше трьох тисяч експонатів! І все це - Сніговики!
А чи можете ви уявити, що наших привітних, добрих сніговичків раніше зображували злими величезними монстрами? Адже у давні часи були дуже люті зими із нещадними завірюхами та сильними морозами, які приносили багато клопоту людям, а сніговики були їхніми супутниками. У народі вважали, якщо зліпити сніговика під час повного місяця — накликати на себе велике нещастя. Та згодом усе змінилося. Люди почали вірити, що мітла сніговика — це зброя, за допомогою якої він захищає домівку своїх господарів від нечистої сили.
Жителі країн Північної Європи ліпили сніговиків саме перед Різдвом, як пастки для злих духів, вважаючи, що нечисть побачить сніговика, вселиться у нього, прийнявши за людину, і вже не зможе вивільнитися аж до самісінької весни.
Згодом сніговиків стали прикрашати. Ніс з моркви задобрював духів урожаю та родючості. Перевернуте відро символізувало достаток у сім'ї. А ось у Румунії прикрашали сніговика намистом із головок часника для здоров'я родини і захисту від злих духів.
Провідна фахівцівчиня з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксана Суслова запропонувала створити свою колекцію сніговиків. Адже їх можна ліпити не тільки з снігу. Для роботи можна взяти і пластилін, папір, вати, кульки, шкарпетки, тісто та інший матеріал.
Учні шкіл (Охтирська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Остапа Вишні№4, Охтирська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №6 , Охтирська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №9, Охтирська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Романа Костянтиновича Рапія №5 ,
Литовський навчально-виховний комплекс : загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, Хухрянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів (опорний заклад освіти) Чернеччинської сільської ради Охтирського району Сумської області) та вихованці Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді мистецького та екологічного напрямів проявили фантазію та допитливість до теми і створили кумедних та милих героїв своїми руками. Всього на адресу Парку надійшло майже 200(!!!) творчих робіт та світлин . Дякуємо всім учасникам за бажання створити колекцію Гетьманських сніговиків . За роботу діти нагороджені іменними Подяками.
Згодом у ХІХ столітті у християн з’явилася легенда, що сніговики – це янголи, а сніг – дар з неба, і наші улюблені зимові герої ніби здатні передати Богові прохання людей. Тому коли зі снігу ліпили маленького сніговика, йому шепотіли свої таємні бажання.
Приєднуйся і ти до Всесвітнього дня Сніговика. Розкажи йому про свої мрії. Нехай всі вони здійсняться!

Колекція сніговиків 1Колекція сніговиків 2Колекція сніговиків 3