Настав час для відновлення водно-болотних угідь

2 лютого 2023 року світова спільнота відзначає День водно-болотних угідь. Ця подія покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримки сталого розвитку нашої планети. Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. в місті Рамсар (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції. День її підписання в 1997 р. було оголошено Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною метою конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення сталого розвитку в усьому світі. На сьогодні до Рамсарської конвенції приєдналося 144 держави, а загальна кількість Рамсарських угідь перевищила 1400, із загальною площею 122 млн. га.
Водно-болотні угіддя життєво важливі для всього людства. Їх відновлення є серйозною справою. Щорічно за ініціативи провідної фахівцівчині з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксани СУСЛОВОЇ проводяться зустрічі з вихованцями гуртка "Географ-науковець" Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді та їх керівником та наставником Вірою ХОРОШУН. Цей рік не є виключенням. У онлайн форматі відбувся брифінг юних дослідників "Настав час для відновлення водно-болотних угідь", на якому вихованці Линник Зоряна, Линник Карина, Линник Софія, Піщіта Олександр, Дміірієва Анастасія, Орехов Іван, Харчкнко Віра, Бейзим Олександр, Веремеєнко Олександра, Кошиль Максим представили свої проєкти .
Це покоління, яке сприяє відновленню ВБУ. Такі ентузіасти підтримують відновлення своїм власним вибором, своїми висловлюваннями та діями.
Зробіть особистий вибір, який мінімізує втрату та деградацію водно-болотних угідь.
Приймайте екологічно свідомі рішення щодо збереження водних об’єктів та екосистеми в цілому: використовуйте воду ощадливо, відкоригуйте раціон, щоб зменшити вплив на навколишнє середовище; уникайте використання токсичних продуктів, які можуть потрапити у водно-болотні угіддя; не кидайте відходи чи сміття у межах водно-болотних угідь.
Станьте захисником водно-болотних угідь!
Використовуйте власні сили, щоб створити позитивні зміни .
Відновлення водно-болотних угідь у ваших руках!

Настав час для відновлення водно болотних угідь