Хай живе ялинка!

   Хай живе ялинка! – саме такою була тема зустрічі працівників Гетьманського національного природного парку з учнями 2-а класу Охтирської гімназії (кл.кер. Колодяжна Оксана Сергіївна) напередодні новорічних свят. На це заняття запросили і керівників гуртків декоративно-ужиткового напрямку  Охтирського міського центру дитячої та юнацької творчості (Бабак Лілія Вікторівна, Крючко Наталія Михайлівна, Шведенко Яна Сергіївна), які провели з учнями майстер-клас «Зорепад новорічних ідей».

Новий рік вже на носі: в повітрі витає святковий дух, подарунки рідним і близьким майже підготовлені, залишилось лише обрати головну красуню свята – ялинку.

Та перш ніж вирушати на пошуки „лісової гості” до найближчого базару, слід подумати: а чи дійсно вам потрібна саме жива ялинка для прикрашання своєї новорічно-різдвяної оселі?

Адже саме по собі використання дерева, а точніше його верхівки просто для того, щоб воно постояло в приміщенні протягом 2 тижнів – як мінімум нераціонально. І завжди болісно після свят дивитися на ялинкові „цвинтарі” під будинками, які тижнями ніхто не прибирає. Ці дерева могли рости десь в лісі ще багато десятиліть...

В природі кожне дерево, проживаючи відведений йому вік, займає певну ділянку і виконує певні функції, зокрема, поглинає вуглекислоту та шкідливі речовини, що надходять у атмосферу з викидами автотранспорту та промислових підприємств та виділяє у повітря кисень. До речі, гектар ялинового лісу забезпечує річну потребу людини в кисні.

Штучна не означає гірша

Найвідоміша альтернатива живій ялинці – штучна ялинка. Вона, звісно, коштує дорожче, ніж жива, проте її можна використовувати протягом багатьох років. Тим паче асортимент штучних ялинок значно більший, ніж асортимент живих. Та й з такої ялинки не обсипається хвоя і не крапає липка смола.

Хвойні букети

Однією з найпопулярніших альтернатив живим деревам в оселі на Новий рік є також ялинкові букети. Тобто використання хвойної гілочки замість цілого дерева. Таку гілочку можна прикрасити «дощиком» і кульками. А от дерево залишиться цілим.

Під час санітарних рубок лишається багато залишків дерев, які були відсіяні лісниками як нежиттєздатні. Такі дерева не годяться на продаж або для промисловості. Проте з їх гілок цілком можна зробити новорічні прикраси. Хвойні букети зручно розмістити в різних кімнатах, офісах, легше вписати у вибагливий інтер’єр.

 Ялинка напрокат чи... під вікном

Ще одним варіантом, який поки що не дуже поширений в Україні, є оренда новорічної ялинки. Ялинка зростає у відповідній тарі у спеціальному питомнику, а на час святкування її можна орендувати і поставити в своїй оселі – справжню і живу.

Існує також „ситуаційний” варіант – прикрашання ялинки там, де вона росте. Це легко зробити, якщо, наприклад, ялинка знаходиться поряд з вашим будинком. Деякі обласні та районні центри прикрашають в якості центральної міської ялинки, ялинку, що росте просто перед міськрадою.Хай живе ялинка  2Хай живе ялинка  1

Окрім перелічених вище варіантів вирішення питання альтернативи новорічній ялинці, можуть бути й інші. Зокрема, – імпровізовані «ялинки», самотужки виготовлені з підручних матеріалів. Це може бути кольоровий папір, пластик чи тканина. Головне – підключити фантазію!

Тож для збереження лісових ресурсів землі давайте зробимо новорічний подарунок матусі природі, обравши максимально зручну для себе альтернативу живій ялинці!