Заборона на вилов щуки

9 грудня 2022 року набрав чинності наказ Мінагрополітики від 19.09.2022 № 700 «Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства».
Нові Правила враховують найкращі напрацювання країн ЄС, рекомендації профільних наукових установ України, пропозиції громадськості та інших стейкхолдерів.
Шановні рибалки, доводимо до Вашого відома ті зміни, на які варто звернути особливу увагу під час риболовлі. Дію цих Правил розповсюджено на об’єкти природно-заповідного фонду, де така діяльність не заборонена статутом ПЗФ, положенням про Гетьманський національний природний парк та Проектом організації території Гетьманського національного природного парку охорони, відтворення та рекреаційного використання
його природних комплексів та об’єктів.
В Україні вперше діятиме окрема заборона на вилов щуки.
Щука – бажаний улов для багатьох любителів риболовлі. Та невдовзі рибалкам доведеться зробити перерву, необхідну для успішного відновлення популяцій цього цінного виду прісноводних хижаків.
Вже з 15 лютого 2023 року, відповідно до нових Правил любительського і спортивного рибальства, у всіх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) встановлюється заборона на добування (вилов) щуки на період нересту, яка діятиме до 31 березня.
Ця заборона в Україні вводиться вперше і нарешті відповідатиме логіці процесу розвитку цього виду риб. Адже щука – одна з небагатьох риб наших водойм, нерестова активність якої починається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами інших видів.
Водночас звертаємо увагу, що за незаконне добування щуки передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених збитків. Збитки за один незаконно виловлений екземпляр щуки на території природно-заповідного фонду становить 21 040 грн.
Нерестовий період на території Гетьманського національного природного парку визначений «Проектом організації території Гетьманського національного природного парку охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів», діє в період з 21 березня по 20 травня.
Також доводимо до відома рибалок, що відповідно розділу V пункту 10 нових Правилах рибальства Забороняється здійснювати підводне полювання у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Заборона на вилов щуки