Перші весняні квіти

   ПролісокХоча за календарем ще зима, але ми знаємо, що незабаром прийде очікувана нами весна. Яка буде радувати нас, променистим сонечком, яке буде радісно всміхатися нам, теплим вітерцем, співом пташок, таненням снігу та цвітінням перших весняних квітів. 

Весняні квіти «Ефемероїди» (англ. ephemeroids) —багаторічні трав'янисті рослини, з коротким весняним циклом розвитку і літнім періодом спокою. Надземні частини цих рослин живуть лише протягом кількох тижнів, а решту року перебувають у стані спокою у вигляді бульб, цибулин чи кореневищ, ці квіти першими радують наші очі на весні. До групи таких квітів входять як первоцвіти, так і ті види квітів, які розпускаються, але у весняні місяці.

 Одним з таких видів весняних ефемероїдів є проліска дволиста (Scilla bifolia L.).                     

Ця рослина родини лілійних (6-20 см заввишки) з підземною цибулиною, величиною як горіх ліщини. Стебло безлисте, циліндричне, голе, квітконосне. Рослина має два, рідко три прикореневих листки, що своїми піхвами обхоплюють стебло до середини її довжини. Декоративна, медоносна і лікарська рослина. Проліска дволиста — гарна декоративна ранньовесняна рослина. Рекомендуються для кам'яних гірок, але найкраще вони ростуть суцільними насадженнями під різними листяними деревостанами на родючому ґрунті. У народній медицині використовують цибулини проліски дволистої. Вони містять алкалоїд силіцил, дубильну кислоту, камедь та інші речовини і мають сечогінні, відкашлюванні, а у великих дозах блювотні й проносні властивості. З квіток можна одержати блакитну фарбу.

Такі весняні ефемероїди формують під пологом лісу трав’янистий покрив, який у часі ніби розділений на дві частини. Під час і відразу після сходу снігу увесь лісовий простір декілька разив змінює кольори від синьо-рожевого до жовтого. Це квітують: проліска, гусяча цибулька, анемона, різні види рястів, конвалія… А вже потім наступає час довговегетуючого різнотрав’я, серед якого переважає яглиця. Зустрічається також фіалка дивна, вороняче око, чина весняна, маренка запашна та інші