Таємничий код наших предків

  Таємничий код наших предків 1 Що приховується у скарбах бабусиних скринь? Це ж не просто речі з візерунками (кола, ромби, гілки і спіралі). Ці візерунки створювались десятки століть тому як унікальні символи у часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду.
За ініціативи провідної фахівчині з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксани СУСЛОВОЇ до Дня вишиванки вихованці мистецького напряму Охтирського міського центру позашкільної освіти - Малої академії наук учнівської молоді дослідили генетичний код вишиванок та надіслали свої роботи .
   Переглядаючи візерунки, можна зробити висновок, що особливу увагу українці у вишивках приділяли рослинним орнаментам, різномаїттю навколишньої рідної природи. Про це свідчать зображення листя і плодів винограду, дуба, хмелю, квітів барвінку, мальви, маки, квіти лілії з бутонами і листям, гілки калини з кетягами ягід та інших рослин. До рослинних візерунків відноситься і дуже шановане українськими майстринями «дерево життя», яке виконується в стилізованому вигляді. Кожен рослинний орнамент має свою магічну символіку.
   Дослідники розповідають, що у давні часи процес вишивання можна було назвати ритуалом – за нього брались у визначені дні, із чистими світлими думками, закладаючи позитивну енергію у свою працю.
   Цікаво, що тоді жінки не копіювали чужі узори, не відшивали їх з інших виробів чи схем. Їх роботи були індивідуальними. Жінка володіла "мовою" орнаментального письма, де через кольори, лінії, візерунки створювала абсолютно унікальну річ, закодовану на добру долю для себе, чи рідної людини. А от відшити чужий узор для сорочки, наприклад, означало взяти на себе чужу долю.
   Вишиванка - генетичний код українців. Бережімо традиції разом з Гетьманським НПП!

Таємничий код наших предків 2Таємничий код наших предків 3Таємничий код наших предків 4