Хімія війни. Забруднення довкілля.

Людство пережило чимало воєн у своїй історії. Кожна з них залишила по собі кривавий слід і чи не після кожної приймались рішення та підписувались важливі документи, спрямовані на те, аби убезпечити наступні покоління від жорстоких помилок їхніх попередників та пом'якшити найгірші наслідки війни.
Але, як бачимо, для Росії, яка розгорнула криваву війну проти України та її народу, жодні правила неписані.
Війна, яку країна-агресор веде в Україні, брудна в усіх її сенсах, а ще вона – надзвичайно хімічна.
За ініціативи провідної фахівчині з екологічної освіти Гетьманського національного природного парку Оксани СУСЛОВОЇ 20 травня відбулася конференція "Хімія війни. Забруднення довкілля" серед вихованців гуртків "Юний хімік", "Неорганічна хімія". Керівник гуртка Наталія ТКАЧЕНКО ретельно підготувала учасників.
Оксана СУСЛОВА у своєму виступі розповіла про те, що отруйні речовини застосовувалися у військових конфліктах з доісторичних часів. Як з розвитком науки вдосконалювалася зброя. Розповіла про бойову хімію в історії , лідерів у розробці хімічної зброї, про шкоду, завдану лісам — природним та рукотворним, про виснаження та забруднення водних ресурсів України, проте, що найбільше серед екосистем страждає екосистема ґрунту.
Шнайдер Тимофій виступив із доповіддю "Вплив хімічного забруднення на ландшафт та оселища тварин та птахів" Пояснив про загрозу знищення Смарагдової мережі площею 2,9 млн.га. Ці території мають важливу роль для захисту біорізноманіття та збереження клімату. Ареали деяких рідкісних і ендемічних видів і оселищ опинились в зоні активних бойових дій, що загрожує їхньому існуванню.
Віолетта Сліпченко виступила із доповіддю "Втрата різноманіття та загроза червонокнижним видам". Вихованка розповіла , що бойові дії порушують спокій диких тварин, вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок. Крізь Україну проходять три основні міграційні шляхи птахів, більша частина яких проходить над зоною бойових дій. Це може стати причиною неспокою птахів, їх виснаження через зміну маршрутів чи відсутності можливості відпочити, та потрапляння під обстріли.
Михайло Нецмеха дослідив тему "Пожежі в екосистемах через бойові дії". Він зазначив, що на територіях, що окуповані, служби ДСНС не можуть працювати та проводити ліквідацію загорянь. Маштабні пожежі лісів та торфовищ, важко погасити, тому продовження бойових дій на цих територіях матиме важкі наслідки як для довкілля, так і для здоров'я людей.
Ростислав Івченко дослідив тему "Хімічне забруднення від обстрілів і ракет". Вихованець розповів про те, що під час детонації ракет та артелерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук: чадний та вуглекислий газ, водяна пара, бурий газ та азот, формальдегіди, пари ціаністої кислоти, а також велика кількість токсичної органіки, окиснюються навколишні грунти, деревина, дернина, конструкції. Під час вибуху всі речовини проходять повне окиснення, а продукти хімічної реакції вивільняються у атмосферу.
Катерина Гейко виступила із доповіддю "Забруднення ґрунтів та моря нафтопродуктами". Атаки на портову інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів, призводить до забруднення вод і поширення отруйних речовин у море. Вона зазначила, що нафтопродукти негативно впливають на морські біоценози, формуючи плівки на поверхні води, що порушує обмін енергією, теплом, вологою та газами між морем та атмосферою. Вони напряму впливають на фізико-хімічні та гідрологічні умови, викликають загибель риби, морських птахів і мікроорганізмів.
Валерія Івахненко виступила із доповіддю "Наслідки від пожеж на промислових об'єктах". Ризики, пов’язані з пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, мають особливе значення, адже в умовах відсутності контролю й можливостей ліквідації негативних наслідків ці явища потенційно збільшують масштаби негативного впливу.
Учасники конференції переглянули відеофільм "Випалена земля. Як війна впливає на екологію півдня".
Війна триває, щодня додаються сотні таких ран на поверхні землі, живі мікроорганізми гинуть, вода та ґрунт псуються, а поля стають непридатними для використання, принаймні, до відновлення поверхні та повного розмінування. Що робити українцям із такими полями та чи будуть вони придатні до використання хоча б після мінімальних дій щодо їх відновлення?
В заключному слові керівник гуртка Наталія ТКАЧЕНКО наголосила, що після війни ми будемо пожинати плоди бойових дій — руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття, зростання кількості шкідників у лісах.
Оскільки очікується значне хімічне забруднення ґрунтів та вод, важливо після війни подбати про ефективну систему моніторингу стану довкілля. Яка б дозволила зафіксувати реальний об’єм завданої шкоди довкіллю та дозволила вжити найефективніших заходів, щоб уникнути подальшого погіршення ситуації та щоб відновити екосистеми до безпечного стану — і для людини, і для дикої природи.

Хімія війни. Забруднення довкілля. 1Хімія війни. Забруднення довкілля. 2Хімія війни. Забруднення довкілля. 3Хімія війни. Забруднення довкілля. 4Хімія війни. Забруднення довкілля. 5Хімія війни. Забруднення довкілля. 6