Проведено науково-дослідні роботи.

   Проведено науково дослідні роботи. 0Фахівці науково-дослідного відділу Гетьманського національного природного парку виконують план науково-дослідницької роботи.
   Однією із актуальних проблем, якою займаються фахівці - збереження природних оселищ, зокрема природних лук. Без сінокосіння та випасання значна частина лук заростає очеретом та деревами й чагарниками. Часто це інвазійні види, які поширюються із прилеглих лісосмуг та лісових масивів. Найбільш активно себе в цьому відношенні поводять робінія (акація біла), ясен пенсільванський, дуб червоний довкола русла р. Ворскла на окремих ділянках суцільні зарості утворює клен ясенолистий.
   Певні застереження у науковців були й щодо ділянок заплавних лук, що вже не використовуються на самих південних ділянках Гетьманського НПП - біля с. Куземин. З цією метою проведені дослідження на заростаючих ділянках. Виконано класичні геоботанічні описи. Встановлено, що луки тут заростають здебільшого грушою звичайною та яблунею домашньою. Лише подекуди трапляються черемха пізня та клен ясенолистий, а з прируслових насаджень поширюється сосна звичайна. При цьому зімкнутість крон дерев ще не критична - до 20-30% і тому видовий склад справжніх та остепнених лук добре представлено. Їх ще можна врятувати. Відповідні заходи будуть обговорені на засіданні науково-технічної ради та будуть передбачені в новому проекті організації території, над яким саме працює колектив національного природного парку.
   Також обстежено сусідні ділянки, що є перспективними для розширення НПП.

           Проведено науково дослідні роботи. 1  Проведено науково дослідні роботи. 2  Проведено науково дослідні роботи. 3