Реформа моніторингу біорізноманіття

 Реформа моніторингу біорізноманіття  Реформа моніторингу біорізноманіття: при Міндовкіллі створена робоча група, яка напрацює відповідні пропозиції
   У Міндовкіллі триває робота над впровадженням сучасних підходів у державний моніторинг довкілля, адже це – одна з ключових реформ сьогодення. Без неї неможливий вступ України до ЄС.
  Моніторинг біологічного та ландшафтного різноманіття є складовою цієї реформи. Він потребує особливих методів проведення досліджень, а також спеціальної кваліфікації експертів. Адже біота України, це більше ніж 74 тисячі видів. З яких понад 27 тисяч – флора, 12 000 – гриби, а фауна – близько 45 000 видів. Наразі в Україні немає комплексного моніторингу біорізноманіття, який би охоплював усі ці компоненти.
   Для вирішення цієї проблеми при Міндовкілля створена відповідна робоча група. До її складу увійшли представники органів виконавчої влади, наукових і громадських організацій. Найближчим часом відбудеться її перше засідання.
   Експерти робочої групи:
-на основі кращого міжнародного досвіду напрацюють напрями і механізми реалізації реформи;
-визначать проблемні питання функціонування системи моніторингу довкілля;
-розроблять пропозиції та рекомендації щодо удосконалення нормативно-правової бази.
   Крім того, у рамках реформи будуть створені відповідні бази даних біорізноманіття. Вони допоможуть швидко реагувати на будь-які зміни та розробляти науково обґрунтовані рекомендації для ефективних управлінських рішень.