Середовище для саморозвитку та психологічна реабілітація.

  Середовище для саморозвитку та психологічна реабілітація. 1 У часи війни наші Нацпарки дають не лише прихисток постраждалим від бойових дій українцям. Це ще й нове середовище для саморозвитку та психологічної реабілітації.
   До повномасштабного вторгнення Олена Горшкова працювала в Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості. Досвід роботи з молоддю допоміг їй реалізувати новий напрямок там, де вона опинилася, рятуючись від російських обстрілів.
   «У Кам'янець-Подільський я приїхала в квітні, бо нашу Салтівку бомби не оминали, – згадує пані Олена. – У Кам'янці я познайомилась з волонтерами. Все літо ми працювали з дітьми-переселенцями. Я геолог, тому з цікавістю познайомилась з палеонтологічною експозицією НПП «Подільські Товтри».
   Палеонтологічна експозиція – чудове місце, де наочно можна пояснити багато з науки про Землю та показати дітям чарівний світ Подільських Товтр. Вона допомогла пані Олені проводити майстер-класи та організовувати екскурсії для дітей. З початком нового навчального року вона працювала зі школярами ліцею 1 і спецшколою. З гуртківцями проводила заняття з геології.
   Упродовж другої половини 2022 року Національний природний парк "Подільські Товтри" разом з партнерською організацією «Партнерство для природи» (США) реалізовував Проєкт підтримки Кам'янець-Подільського ботанічного саду у збереженні колекцій, реалізації професійного досвіду пізнання природи, здійсненні освітніх програм, емоційному відновленні місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб внаслідок війни.
   Нагадаємо, що більше корисних порад про те, як зберегти ментальне здоров’я під час війни та техніки самодопомоги доступні на сторінках Всеукраїнської програми ментального здоров’я #Тияк, яка впроваджується за ініціативи першої леді України Олена Зеленська.