22 вересня – День без автомобілів (World Carfree Day)

 22 вересня День без автомобілів 1  Вперше цей день відзначили в 1998 році у Франції, коли в ряді міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки цю традицію запозичили інші європейські країни та міста, останніми роками – і деякі неєвропейські країни (наприклад, Канада, США). День без автомобілів святкують за рішеннями органів місцевої влади. Як правило, в цей день забороняється їздити на автомобілях, мешканці використовують альтернативні способи пересування.
   Мета такого заходу – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування.
   22 вересня провідний фахівець з рекреації Юлія ГРАНКІНА провела захід присвячений цьому дню для дітей 1-го класу Смородинської Філії І-ІІ ступенів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради. З дітьми була проведена бесіда щодо користі велосипедів, піших прогулянок та яку шкоду завдають автомобілі навколишньому середовищу. Наприкінці заходу школярі мали змогу виготовити аплікацію « Велосипед».