АКТИВІСТИ ЦЕНТРУ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНІЦІАТИВ «ЕКОДІЯ» ПОБУВАЛИ В ТРОСТЯНЦІ

  АКТИВІСТИ ЦЕНТРУ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНІЦІАТИВ ЕКОДІЯ ПОБУВАЛИ В ТРОСТЯНЦІ Сьогодні до Тростянця завітали представники Центру екологічних ініціатив «Екодія». Ця громадська організація започаткувала співпрацю з Гетьманським національним природним парком, вивчає його діяльність, щоби в подальшому проводити спільні заходи по захисту довкілля.
   Зустріч розпочалася у Тростянецькій міській раді й була присвячена темам взаємодії Гетьманського національного природного парку з міською радою, створенню спільних проєктів. Мова також йшла про екологічні злочини, скоєні військовими росії на території Гетьманського парку під час окупації, про шкоду, завдану довкіллю воєнними діями.
   Окрім громадських діячів-екологів, у заході взяли участь сумські та тростянецькі медійники. З ними спілкувалися Наталія Ковальова, секретар Тростянецької міської ради, Олександр Кварта, в. о. директора Гетьманського національного природного парку та інші посадовці.
Говорячи про спільні проєкти та напрацювання, Наталія Ковальова розповіла про кемпінгове містечко на прибережній території річки Ворскла в районі села Кам’янка, яке має величезний потенціал в якості об’єкта зеленого туризму!
Розповіла вона й про залучення дітей до охорони довкілля, й навела приклад багатолітньої й успішної діяльності шкільного лісництва «Нескучанське» - спільного проєкту міської школи № 2 (ЗЗСО № 2) й державного підприємства «Тростянецький лісгосп».
   Особливо гостей громади зацікавила ідея створення парку «Едем» у селі Боголюбове. Олександр Кварта зазначив, що над реалізацією цього проєкту Тростянецька міська рада спільно з Гетьманським національним природним парком активно працювала до початку повномасштабного вторгнення.
   «Надихнулися побаченим у парку чеського міста Бистршице-над-Пернштейнем. Побували там у складі делегації Тростянця. У цьому парку є природнича, екологічна, народознавча складові плюс в доступній формі показані енергоефективні технології. Це саме той проєкт, який дуже хотілося б втілити у життя в нашій громаді після нашої перемоги!»? - говорив Олександр Кварта.
   Наталія Ковальова додала, що першим кроком до створення парку «Едем» в селі Боголюбове є висадка 1000 голландських тюльпанів та лавандова галявина.
   Щодо екологічних злочинів, скоєних на території гетьманського парку, де велися бойові дії, то фахівці говорили про пошкодження усіх без виключення природних екосистем! І на сьогодні ця територія вважається потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами, забороненою для відвідування, бо вона ще далеко не вся обстежена фахівцями.
   Захід продовжився на природніх об'єктах Гетьманського національного парку.