Відбулося засідання круглого столу

   09.11.2023 року, заступник директора Гетьманського НПП Олександр ЯКОВЕНКО, взяв участь у засіданні круглого столу співорганізаторами якого є Національний екологічний центр України (НЕЦУ) та Сумський Національний аграрний університет (СНАУ). Під час засідання обговорили актуальну тему сьогодення: «Пошкодження об’єктів ПЗФ та лісів Сумщини внаслідок російської агресії та можливі шляхи відновлення». Олександр ЯКОВЕНКО повідомив, що працівниками установи зібрані відомості про обстріли лісових, лучних та водно болотних екосистем, наслідки пересування військової техніки, залишки заглиблених в грунт воєнних фортифікаційних споруд, чисельні відомості щодо перебування диверсійних груп агресора, осередки займань та пожеж, факти підривів на мінах та їх знахідки, прямі бойові сутички, як на території Парку так і на суміжних територіях, руйнування інфраструктури свідчать про колосальні негативні наслідки для природного середовища, місць оселення та міграції тварин, осередків Червонокнижних рослин та загрозу для відвідувачів території. Також зазначив, що на даний час встановлено 75 епізодів злочинів екоциду, з них 24 - безпосередньо скоєних на землях що передаються Парку у постійне користування, серед зафіксованих фактів обраховано збитки від руйнування двох мостів через річку Ворскла, що складають близько 720 мільйонів гривень, та суцільне вигорання лісових культур в наслідок обстрілів з боку рф, що складають близько 16,6 мільйонів гривень.
   Крім того на засіданні були обговорені питання: в якому стані перебувають заповідні території та ліси Сумщини, які ворог постійно атакує? Як зберегти та відновити природну спадщину, і чи можливо це взагалі? та інші.
   До участі були запрошені спеціалісти у сфері ПЗФ, лісового господарства, науковці та експерти, працівники екоінспекції та профільних виконавчих органів, а також інших фахівців, дотичних до згаданої проблеми.
   За підсумками круглого столу будуть зафіксовані у вигляді тез розглянуті теми: оцінка та аналіз обсягів нанесеної шкоди, можливі варіанти відновлення, компенсація втрачених територій за рахунок збільшення площі заповідності тощо.

       круглий стіл 1круглий стіл 2круглий стіл 5