Провісники весни серед пернатих

   Alauda arvensisОсь вже і прилетіли перші птахи, які сповіщають нам своїми співами про прихід такої довгоочікуваної та сонячної весни. Вже чути їхній спів та курликання. Це такі птахи як: жайворонок польовий, шпаки, дикі гуси, сірі журавлі. Один з цих птахів має надзвичайно гарну манеру співу це - жайворонок польовий, веснівка (Alauda arvensis) 

Цей вид гніздиться по всій Європі і Азії та у гірських районах Африки. Це осідлий птах на заході свого ареалу, проте східні популяції більш міграторні (кочівні) та взимку пересуваються на південь. Зазвичай західні популяції мігрують до рівнинних районів, а азіатські мігрують до Аляски. Також деякі популяції існують на Гавайських островах та на заході Північної Америки.

Жайворонки України зимують в північній Африці або в Індії, вертаються в Україну на початку березня, а відлітають У жовтні. Живуть переважно в полях, там в'ють свої гнізда просто на землі. Самка жайворонка кладе від 3 до 6 плямистих яєць. Починаючи співати, жай­воронок швидким летом підіймається вгору, описуючи велику спіраль. Згори летить спочатку повільно, а по­тім раптово складає крильця і «каменем» падає додолу. Живиться комахами, зернами злаків і насінням бу­р'янів. П'є росу з листя трави, що дозволяє йому жити і в посушливих степах південної України.

   sturnus vulgarisЩе один представник пташиних який сповіщає про приход весни, це - Шпак звичайний (Sturnus Vulgaris)

   Шпаки – вельми товариські птахи. Поза гніздовим періодом вони збираються в зграї, які можуть налічувати сотні пташок. Раціон їх дуже різноманітний і включає насіння та плоди багатьох рослин (при цьому явну перевагу надають черешні, вишні та винограду). На просторах рівнин та луків шпаки полюють на безхребетних, переважно на комах та їх личинок. Крім того вони можуть вистежувати дрібних тварин та дощових червів, вбиваючи своїх жертв миттєвим випадом гострого дзьоба. І влітку, і взимку шпаки радо оселяються в шпаківнях, зроблених людиною. Завдяки довгим та вузьким крилам шпаки легко літають. Іноді, протягом зими, шпаки, які живуть у містах, змушені кожного дня здійснювати багатокілометрові мандрівки за поживою. Та все ж на ніч вони завжди повертаються назад, адже, серед будинків завжди тепліше ніж у полі і від вітру легко знайти схованку. Основними загрозами для шпаків є використання пестицидів, винищення птахів селянами, як помста за пошкоджений урожай, відстріл на шляхах міграції з метою поїдання (в Південній Європі та в Африці), відсутність місць для облаштування гніздівель. Для збереження птахів необхідно відмовитись від використання пестицидів, розпочати розвішувати штучні гніздівлі (працівниками парку вже виготовлено близько 200 шпаківень), та зберігати старі дерева в садах і парках, пропагувати серед селян інші методи відлякування птахів від урожаю, які б не спричиняли загибель шпаків. Вид перебуває під захистом Бернської конвенції.