Нові відкриття на території Гетьманського НПП.

   Гетьманський національний природний парк - природоохоронна установа й землекористувачі звикають з порозумінням відноситися до обмежень, які покладаються на них у зв'язку із господарською діяльнісьтю. З рештою ми всі отримуємо користь від того, що береги Ворскли не розорано, річка зберігає природний режим, потроху відновлюється природна рослинність.
   Контролю з боку адміністрації Гетьманського НПП потребує й планування та проведення лісогосподарських заходів. На його території не дозволяються суцільні рубки, отже ліси по берегах Ворскли "не лисіють". Під час планових і позапланових заходів догляду за лісом значна увага приділяється збереженню рідкісних видів рослин і тварин. Саме з цією метою науковці обстежили ділянки, де плануються лісогосподарські заходи у Литовському, Нескучанському, Охтирському, Тростянецькому та Хухрянському лісництвах. Лісоводи також дбайливо відносяться до збереження біорізноманіття, тому не планували заходів, які можуть нашкодити природі.
   Для науковців Гетьманського НПП кожен виїзд на дослідження ще й нагода зробити нові відкриття. Цього разу в околицях Охтирки виявлено місцезростання рослин родини Грушанкових - мешканців тайгових лісів. Ортилія однобока та зимолюбка зонтична облюбували березово-осикову ділянку посеред чистих сосняків.

               Нові відкриття 1        Нові відкриття 2        Нові відкриття 3