Урок природознавства

Урок природознавстваЙдемо в гості до природи.

 Є в ній різна дивина:

 В небі - зорі, в ріках - води,

 В полі - квіточка ясна.

 А зимою є сніжинка,

 Літо дощик принесе,

 Є метелик і пташинка -

 І таке цікаве все!

   «Як треба поводитися серед природи?» -  саме таку тему підіймали на сьогоднішньому уроці природознавства охтирські гімназисти (2-а кл, вчитель Колодяжна Оксана). Говорили працівники Гетьманського НПП про те, що

людина  поступово пізнавала дивовижний і чарівний світ. Брала від природи все: повітря - щоб дихати, водичку - щоб пити, а рослини - щоб їсти. Людина була дуже спостережлива і навчилася багато чого від рослин і тварин та й сама почала вдосконалювати свій світ. Вона навчилася добувати вогонь, приручила тварин, навчилася захищатися від хижих звірів і полювати, будувати житло, знаходити і готувати собі їжу, яка зробила б її сильнішою.

   І чим краще людина пізнавала світ, тим більше будувала будинків, мостів, доріг, змінюючи у такий спосіб природне середовище, своє довкілля. І нині вона живе у гарних будинках, що захищають її від холоду, вітру і дощу, а під рукою в неї — світло, вода, тепло. Так, тепер це наше довкілля.

-  А  чи можемо ми обійтися без цього чарівного довкілля.

-  Як людина використовує повітря?

- А яким воно має бути?

- А яке значення для природи має вода?

- А яким сумним було б довкілля без рослин? Тварин? - такі питання турбували гімназистів. Маленькі захисники природи переглядали слайди «Що шкодить природі?», слухали розповідь про «Природоохоронні заходи», розгадували кросворди.  А в кінці уроку  склали правила поводження в природі, щоб кожна людина знала, що треба берегти землю, на якій ми живемо.

   Людина повинна розумно використовувати природні багатства, тобто давати природі можливість відновлювати свої сили.