Черепахи – тварина, яка символізує мудрість, багатство і довголіття.

 Черепахи  23 травня з 2000 року за ініціативи організації American Tortoise Rescue відзначається Всесвітній день черепахи – тварина, яка символізує мудрість, багатство і довголіття. Головна мета цієї дати – привернути увагу до вимирання черепах через занадто близьке сусідство з людьми.
Черепахи приносять користь, знищуючи личинок комарів та хворих риб. Болотна черепаха – санітар водойм. При всій своїй спритності у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену рибу, що в цілому сприяє покращенню популяцій риб. Загалом черепахи впливають на «здоров'я» чималої кількості різних екосистем, в тому числі пустель, боліт, прісноводних і морських середовищ.
   Черепахи є довгожителями, чимало представників цих рептилій доживають до 100 років, але є й такі, які перетинають рубіж в 250 років. Сьогодні чимало черепах на межі вимирання. Кожна третя черепаха помирає в результаті рибальського промислу. Їх винищують через вживання в кулінарії та народній медицині. Серед головних загроз для тварин, на сьогодні є руйнування місця існування, вилов в їжу і для продажу як екзотики, хвороби і зміна клімату.
   Скорочення їх чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, в тому числі й для людини.