Урок - гостини у пташини

   Урок - гостини у пташини 618 березня в ДНЗ «Сонечко» м. Охтирка (група «Буратіно», вихователь Ослам Оксана) та 20 березня в трьох класах Охтирської гімназії  (вчителі - Хлипіна Тетяна Володимирівна, Проскурова Інна Михайлівна) відбулися уроки - «Гостини у пташини». Спеціаліст з екологічної освіти Гетьманського НПП Оксана Суслова розповіла дітям  про те, що навесні птахи поспішають на батьківщину, летять часто з великою швидкістю. Вони не відпочивають після подорожі, а відразу беруться за діло. Ті, у кого немає пари, шукають пару для виведення пташенят. А потім пара пташок  займає гніздову галявину, починає будувати гніздо. Деякі птахи повертаються на місце свого торішнього гнізда та ремонтують його, якщо воно збереглося.

Гніздо - це колиска для  яєць та пташенят, слугує постійною домівкою.  Будування гнізда досить складний процес. Гніздо захищає і зберігає яйця від переохолодження, а після появи пташенят, захищає і їх. Для зігрівання птахи використовують мох, пух, суху траву, шерсть тварин… Яйця у багатьох птахів мають маскуюче забарвлення.

   Деякі птахи (орли та лелеки) передають свої гнізда у спадковість. Одним із найстаріших є гніздо білого лелеки, яке проіснувало 400 років. Кожне покоління птахів ремонтує та оновлює гніздо, яке залишили батьки.

   Гнізда, лелек, голубів, ластівок на будинку у з давніх-давен вважаються оберегом: «Не можна чіпати пташине гніздо, бо його створив Бог, і тому він може наказати винуватця. Заборонялось кидати на птахів каміння чи будь-що, щоб у майбутньому ті не виклювали очі».

   Ніхто не вчив пташок будувати гнізда, але вони вміють це робити, тому що ними керує інстинкт природи. Ластівка будує гніздо з грудочок землі та склеює їх слиною. Ворона в'є гніздо з гілочок на дереві, а качка - в очеретах на землі. У орла гніздо з сучків, а у маленької пташки ремеза - у формі пухової рукавички. Горобці часто селяться в дуплах. Серпокрильці (стрижі) влаштовують свої гніздечка в норах по берегам річок, над обривами. Створюються справжні пташині містечка!

   На зустрічі у учнів була змога власноруч скомпонувати пташине гніздо із сіна. Як виявилося це не так просто!Урок - гостини у пташини 2Урок - гостини у пташини 3Урок - гостини у пташини 4Урок - гостини у пташини 5