ТОП-3 тварин-рекордсменів Гетьманського НПП

ТОП 3 тварин рекордсменів 3Сапсан – найшвидша тварина у світі


  Сапсан (Falco peregrinus) – хижий птах, що полюючи високо над землею, у стрімкому піке на свою здобич, здатний розвинути швидкість понад 322 км/год, або 90 м/с. Найчастіше здобиччю стають інші види птахів, як правило, молоді та хворі особини.
Сапсан — досить великий сокіл сірого забарвлення, довжина його тіла становить 34-50 см, а розмах крил 80-120 см. Крила сапсанів мають загострену форму, нагадуючи крила винищувачів. Цей сокіл охороняється як на національному рівні - він включений до Червоної книги України як рідкісний вид, так і на міжнародному рівні — занесений до додатків декількох міжнародних конвенцій. Існує версія, що малий герб України – тризуб - є стилізованим зображенням сокола-сапсана під час атаки.
На території Гетьманського НПП сапсан не гніздиться, зустрічається дуже рідко під час весняної та осінньої міграцій, або взимку. Зокрема, у березні-квітні 2021 року цього рідкісного птаха декілька разів спостерігали над заплавою р. Ворскли та прилеглими населеними пунктами.

 

ТОП 3 тварин рекордсменів 2Жук-олень – найбільший жук в Україні та один з найбільших в Європі


Жук-олень (Lucanus cervus) – великий жук, що є одним з найбільш відомих видів комах у світі, загальна довжина самця разом з мандибулами (рогами) сягає 9,5 см. Самці свої мандибули (роги) використовують, як і справжні олені, під час двобоїв з іншими самцями, або для захисту від нападників. Розміри самок значно менші – не більше 5 см, їх мандибули ледь помітні.
На території Гетьманського НПП жук-олень не є дуже рідкісним, зустріти його можна у травні-липні, як у природних біотопах, так і у населених пунктах регіону. Найчастіше жука-оленя можна спостерігати під час характерного польоту, коли великий жук з рогами летить у вертикальному положенні, що привертає увагу людини.
Жук-олень харчується соком, що витікає з пошкоджених стовбурів дерев, переважно дубів. Він виконує роль санітара і бере участь у переробці гниючого листя та деревини. В Україні є рідкісним видом, охороняється законом, як вид занесений до Червоної книги. Якщо знайдете цього жука, то віднесіть його до дерев, чи чагарників, у траву, подалі від людей та транспортних засобів, що можуть випадково йому нашкодити.

 

 

 

ТОП 3 тварин рекордсменів 1Орлан-білохвіст – один з найбільших птахів світу


Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla) – один з найбільших хижих птахів нашої планети з розмахом крил 2,0-2,5 метрів та вагою до 6 кг. Характерним є забарвлення бурого кольору з білим клиноподібним хвостом, що відображається у назві виду. В Україні гніздиться переважно вздовж Дніпра та Сіверського Дінця. Під час шлюбних ігор орлани-білохвости зчіплюються кігтями і, перекидаючись у повітрі, падають вниз, розчіплюючись і злітаючи знову вже майже над самою землею.
Як рідкісний вид, орлан-білохвіст занесений до Червоної книги України, також охороняється декількома міжнародними конвенціями. Над територією Гетьманського НПП та його околиць поодинокі орлани регулярно спостерігаються під час міграцій у березні-квітні та у вересні-жовтні. В окремі роки орлана-білохвоста можна також зустріти влітку та взимку.