Проведено обстеження територій

Проведено обстеження територій   Природні комплекси Гетьманського національного природного парку безпосередньо прилягають до міських кварталів Тростянця. Це береги Боромлі біля Ведмежої Поляни, урочище Веселе та частково Нескучне.
   Ці землі входять до складу нацпарку без вилучення, тобто господарську діяльність проводить філія "Тростянецьке ЛГ" ДП " Ліси України". Однак науковці нацпарку приділяють їм теж належну увагу, адже тут на природу припадає високе рекреаційне навантаження, спостерігається вкорінення втікачів з культури (потенційних рослин-агресорів), водночас і зберігаються риси, притаманні природним лісам.
   Мешканці прилеглих районів дбайливо ставляться до збереження природи, висловлюють стурбованість, коли бачать сухі й повалені дерева, вбачають захаращеність.
Науковці Гетьманського НПП провели обстеження прилеглих до міста лісів, прийшли до висновку, що в лісах відбувається формування куртин підлиску з природних та інвазійних дерев та чагарників, відмічені такі агресивні рослини-чужинці як амброзія полинолиста, золотарник канадський. З урахуванням побаченого, будуть плануватися конкретні заходи із лісокористувачами і будуть враховані в майбутньому плані управління (Проекті організації території Гетьманського НПП).
   Попри складність оформлення процедур з проведення конкретних заходів щодо догляду за лісами, вони не втратили своїх високих рекреаційних якостей та залишаються важливими для збереження дикої природи.