Природа загоює рани.

 Природа загоює рани. 2  Після бойових дій навесні 2022 року на території Гетьманського національного природного парку залишилися воронки, повалені та понівечені осколками дерева. Природа загоює ці рани, як саме це відбувається в лісах, не лишається без уваги фахівців нацпарку.
   Найшвидше справляються з наслідками вибухів широколистяні ліси. Вже восени листя рясно присипало оголений грунт і спостерігалися пагони вегетативно рухливих глухої кропиви плямистої, будри плющолистої, яглиці звичайної. За наступний рік ці рослини повністю вкривають відносно невеликі мінометні вирви.
   Велетенські вирви лишаються від авіацвйних бомб. Вони настільки глибокі, що в лісах у заплаві р. Ворскла в них утворюються озерця. Круті стінки не дозволяють накопичитися листю, тому тут поселяються малорічні рослини - чистотіл звичайний, розрив-трава дрібноквіткова, злинка канадська. З рештою перемагають типові болотні рослини - кропива, гадючник, плетуха. А от серед дерев найактивніше відновлюється клен ясенолистий, що ставить під загрозу відновлення природних деревостанів з вільхи, ясена та в'яза.
   Переважно аборигенні дерева в підрості на місці вирв у соснових лісах лівобережжя Ворскли. У великих вирвах від авіабомб одночасно можуть бути береза, осика, верба козяча і, звичайно, сосна.   Трав у сухих сосняках не велике різноманіття, але куничник, золотарник та мітлиця з щавлем горобиним потроху вкривають відкритий пісок.
    Отже, місця пошкоджень лісів бойовими діями потроху заселяють рослини. Найшвидше це відбувається в широколистяних лісах. У заплаві Ворскли є загроза захоплення території небажаним кленом яснолистим, а в сосняках у вирвах з'являтимуться листяні породи, що урізноманітнюватиме монодомінантні насадження сосен.
    Бойові дії на східних землях Гетьманського НПП не припиняються і там шкода довкіллю значно більша за масштабом і наслідками. На відновлення природи знадобляться роки.