Струнка білокора берізка

   Струнка білокора берізкаСтрунка білокора берізка з тонкими пониклими гілками і ошатним листям завжди викликає захоплення, дарує добрий настрій і радість. Мабуть, небагато є дерев, які були б поетичнішими і привабливішими, ніж береза. Скільки добрих слів про неї сказано, скільки пісень складено.

“Переярками та узлісками,
по розлитій з весни воді
гуси плавають між берізками,
білі-білі, як лебеді.
Ані шелесту, ані бризочки,
ні далекого шуму коліс.
Лиш гусей лебедина низочка
огинає струни беріз.”
                                                          Ліна Костенко

Здавна люди шанували березу за корисні властивості, якими щедро наділила її матінка-природа.

   Кожного року на весні перед розпусканням листя ми спостерігаємо значний рух соку. Саме в цей час (друга половина березня – початок квітня) проводять підсочку берези. Підсочка  — це регулярне нанесення спеціальних поранень на стовбур ростучого дерева з метою отримання продуктів його життєдіяльності в період вегетації.

   На жаль, підсочка берези – біда цих дерев. Часто лишаються глибокі незагойні рани – ворота для інфекції. Через це гине чимало беріз. Тому після закінчення соковиділення отвори необхідно замазувати садовим варом.

   Березовий сік – смачний дієтичний та лікувальний продукт. Особливо потрібен він організмові ранньою весною, коли в їжі мало вітамінів. Сік приємний на смак, добре освіжає і тонізує, містить вітаміни С та групи В. Має сечогінні і жовчогінні властивості, дезинфікуючу і антисептичну дію, зміцнює зубну емаль, попереджає карієс і навіть сприяє дробленню ниркових каменів. Його використовують як тонізуючий і загальнозміцнюючий засіб у період реабілітації після операцій і важких захворювань. Вважається, що він очищає кров.

   Тому впродовж багатьох століть береза є символом ніжності й чистоти, вірності і щедрості, граціозності та краси.