Конференція - «ПРИРОДООХОРОННІ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

   Конференція 1Цікавою, осінньо-святковою і науково-змістовною стала ювілейна конференція - «ПРИРОДООХОРОННІ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ, СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ» на базі Природного заповідника “Розточчя”.
   Урочисте відкриття наукової конференції проголосив - Ігор Скольський, в.о. директора Природного заповідника «Розточчя», приймаючи вітання від Міндовкілля (П. Іванов) та регіональних адміністративних осіб.
   Найбільш змістовим, цікавим і перспективним був виступ і наукова презентація багаторічної творчої співпраці із Angela Dichte – наукової співробітниці Університету сталого розвитку міста Еберсвальде, Німеччина. Angela Dichte в своїй презентаційній різноплановій доповіді показала, що поряд із природним заповідником «Розточчя, Деснянсько-Старогутський НПП, Гетьманський НПП стали працюючою науковою реальністю Трансукраїнської та Панєвропейської природоохоронної екомережі. Angela Dichte підтвердила, що 40 років наукових смарагдових сподівань, українських «Учителів-мрійників» минулого тисячоліття (Шеляг-Сосонко Ю.Р.; Андрієнко Т.Л.; Злобін Ю.А.; Мовчан Я. І. - Movchan Ya. I. NATIONAL ECONET OF UKRAINE: CONCEPT AN D IMPLEMENTATION SCENARIO), про таке мережеве єднання науковців і природних екосистем стало міжнародною реальністю, але в дуже складних і нелюдських умовах сучасності.
   Змістовні науково-історичні доповіді щодо хроніки досліджень заповідника представили:
Ігор Скольський, к.с.-г.н., с.н.с. та в.о. директора Природного заповідника “Розточчя” - Природний заповідник “Розточчя” сучасний стан, проблеми розвитку.
   Галина Стрямець, к.с.-г.н., с.н.с. заступниця директора з наукової роботи Природного заповідника «Розточчя» - «Наукові дослідження в Природному заповіднику “Розточчя” - історичний екскурс».
Вітання з «базовим, мудрим віком» учасникам конференції надано від науковця Української антарктичної експедиції – дослідник Антарктиди – Ігор Дикий.
   Ірина Шпаківська, к.б.н., с.н.с., завідувачка відділу екосистемології, Інститут екології Карпат НАН України акцентувала увагу на глобальних кліматичних змінах - «Акумуляція органічного карбону в екосистемах старовікових лісів Природного заповідника “Розточчя”.
   Наталя Корінець, к. с-г. н., в.о. заступника директора з наукової роботи, Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України –«Досвід розведення буйволів африканських в заповіднику “Асканія-Нова”.
Наталія Брусенцова, к.б.н., провідний науковий співробітник, Національний природний парк “Тузлівські лимани”, Національний природний парк “Слобожанський” - «Придатність листяного лісу НПП “Слобожанський” для проживання лося».
   З вітаннями від адміністрації та науковців Гетьманського національного природного парку виступив Микола Баштовий. Його наукова доповідь «Фітогеомоніторинг та функціональне зонування природних екосистем як об’єктів зеленого туризму» висвітлювала сучасні концепції школи професора Злобіна Ю.А., щодо комплексного фітогеомоніторингу фітопопуляцій та ландшафтів оселищ рослинного і тваринного світу з метою збереження довкілля та використання його для еколого-просвітницької діяльності.
   На жаль, в умовах екосистем Гетьманського НПП, в більшій мірі, доводиться фітогеомоніторинг включати, перш за все, для методики оцінки збитків, які наносять тривалі воєнні дії для прекрасного Ворсклянського краю.

Конференція 2Конференція 3Конференція 4