Всесвітній фонд дикої природи

 Всесвітній фонд дикої природи  Всесвітній фонд дикої природи — міжнародна неурядова організація, що займається збереженням природи, дослідженнями та відновленням природного середовища.
   На запрошення WWF-Україна - модератор Iryna Protsenko, 10 жовтня 2024 року керівник науково-дослідного відділу Гетьманського національного природного парку Микола БАШТОВИЙ, взяв участь у дискусійоному обговоренні нового дослідження — «Використання геоінформаційних систем і штучного інтелекту для захисту особливо цінних лісів України: огляд можливостей, виклики та правове забезпечення».
   Використання геоінформаційних систем й штучного інтелекту має вагоме значення для ефективного управляння лісами. Сучасні технології дозволяють моніторити та аналізувати зміни в лісових екосистемах, надають можливість встановлювати причини цих змін, а отримані дані можуть бути використані для прогнозування тенденцій розвитку лісів чи їх деградації в умовах зміни клімату та наслідками воєнних дій. Щобільше, глобальні продукти моніторингу лісів можна використовувати як джерело доказів, застосовуючи Open Source Intelligence (OSINT), для боротьби з незаконними рубками та моніторингу комерційних і воєнних втрат в лісових екосистемах національних природних парків України.
   Наукову публікацію підготували і представили експерти на замовлення WWF-Україна в межах проєкту «Smartwood (BBB UI) Build Back Better Ukraine Initiative».
Петро Дячук, координатор наукової роботи факультету лісового господарства та екології, старший викладач кафедри лісівництва, лісових культур та таксації лісу Поліського національного університету;
   Інна Берднік, консультант Тренінгового центру прокурорів України, професор кафедри правоохоронної діяльності та загальноправових дисциплін Національного університету «Чернігівська політехніка».
   В підсумковому, дискусійоному обговоренні, Микола Баштовий, як представник науковців Гетьманського національного природного парку зазначив, що нове комплексне дослідження є дуже важлива, сучасна та інтелектуальна моніторинго-дослідницька суміш для лісових екосистем національних природних парків як Західної, так і прикордонної Східної України в умовах воєнних і поствоєнних дій.
   Геоінформаційні системи + штучний інтелект + обгрунтоване правове забезпечення доказовими матеріалами і процедурними діями певних осіб, має вагоме значення для ефективного управляння лісами, оцінки збитків і обсягів шкодочинності в природних екосистемах.