Серпокрилець - птах року 2014

      Серпокрилець - птах року 2014 211 квітня 2014 року працівників Гетьманського НПП запросили на лекційне  заняття  вихованці ОМЦПО-МАН (кер. Дмитриченко Наталія). А тема заняття - «Серпокрилець - птах року 2014». Матеріал для роботи надав  заступник директора з наукової роботи Книш Микола Петрович.

   Серпокрилець - птах року 2014 1Серпокрилець чорний - пізно прилітний комахоїдний птах, легко розпізнається за чорним забарвленням і довгими вузькими крилами. Корм здобуває в стрімкому невтомному польоті. Знищує багато кровососних комах. На землю ніколи не сідає. Гніздиться невеликими колоніями, переважно в містах, у різноманітних нішах кам’яних будівель, інколи в дуплах старих дерев. Кладка з 2-3 білих яєць. Пташенята нагніздні. Відлітає у серпні, зимує в Південній Африці. Корисний, цікавий птах, втілення краси і швидкості.

   На території Гетьманського НПП серпокрильці не гніздяться, але гніздяться у великих навколишніх селах та містах (Охтирка, Велика Писарівка, Кириківка тощо). Пов’язано це з тим, що серпокрилець - птах гірських місцевостей, де гніздиться на скелях. Цегляні та взагалі кам’яні будівлі, особливо старі, імітують скельний ландшафт. З ними якраз і пов’язане гніздування цього виду на великих рівнинах. Над територією Парку серпокрильці полюють високо в повітрі. Тут вони трапляються також під час сезонних міграцій - у травні та серпні.

   Учні переглянули документальний фільм  та презентаційний матеріал про  дивовижного літуна,  про те, як розрізнити серпокрильця від ластівки? Про спорідненість серпокрильців з колібрі, про різні перешкоди під час  шлюбних польотів-переслідувань, про серпокрильцепад та інші цікаві факти з життя птаха.