Зустріч птахів

   Зустріч птахів 5Весна - пора повернення пернатих на батьківщину. Чи задумувалися ми коли-небуть про життя птахів, про користь від них? Пташки живуть повсюдно: у місті, в селі… На планеті їх налічується 8600 видів, 360 з них – в Україні.

  Птахи - окраса нашого життя. Вони зачаровують своїм співом, поведінкою і надають природі неповторного колориту. Птахи працьовиті й чистоплотні. Вони - наші помічники, бо доглядають дерева і поїдають комах. Роблять те, що людям не під силу - рятують тонни зерна від шкідників.

  З метою збереження видового різноманіття та чисельності диких птахів, залучення уваги громадськості до охорони птахів та за ініціативи Гетьманського НПП   3 квітня 2014 року в Охтирській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. ім. Остапа Вишні №4 відбулося свято зустрічі птахів.  Учні групи продовженого дня  (вч. Ліана Жовба) дізналися багато цікавого про птахів України, про їх повернення на Батьківщину.  Граючи, розселяли лісових мешканців у будиночки. На екологічній хвилинці школярі задумалися про те, як люди повинні ставитися до птахів? Що може зробити людина для птахів і чого вона не повинна робити? З презентації малята  дізналися, з якого ж будівельного матеріалу будують свої чудові будиночки пташки і які шедеври  від птахів можна очікувати. Працівники з екологічної освіти Парку продемонстрували  дітям фільм «Найкращий будиночок».   Всі учні мали змогу виготовити гніздечко із сіна, але на превеликий жаль, цей  важкий будівельний процес закінчився невдачею.

  Малята були у захваті від свята. А на згадку про зустріч виліпили з тіста перших вісників весни і вдома з батьками розфарбують пташенят.

   Незважаючи на те, що Всесвітній день птахів відзначається 1 квітня, до цього дня ще не всі птахи повертаються в нашу країну після зимівлі в теплих країнах. Одними з перших в березні прилітають граки, слідом за ними - дикі гуси, качки, журавлі, чайки. У квітні прилітають до нас дрозди, зорянки, зеленушки, зяблики, вівсянки та інші пернаті.

   У час в очікування пернатих  працівниками Гетьманського національного природного парку розвішуються шпаківні, совники, дуплянки та інші «пташині будиночки», виготовлені у шкільній майстерні на уроках праці  Охтирських загальноосвітніх шкіл № 11,  №4, ОМЦПО-МАН.

Зустріч птахів 1Зустріч птахів 2Зустріч птахів 4