Вивішено 200 штучних гніздівель

   Вивішено 200 штучних гніздівель 2На початку квітня 2014 року в лісах Гетьманського НПП було вивішено більше 200 штучних гніздівель, виготовлених за допомогою учнів загальноосвітніх шкіл у шкільних майстернях на уроках праці.

   Що ж таке штучні гніздівлі для дрібних птахів? В штучних гніздівлях охоче гніздяться такі птахи як шпак, синиця велика, синиця блакитна, мухоловка білошия,  мухоловка строката, повзик, горобець польовий, крутиголовка, інколи одуд, біла плиска та вільшанка. Це в більшості комахоїдні або зі змішаним живленням птахи. Користь їх для лісового та сільського господарства безсумнівна. Вони є потужними регуляторами чисельності масових видів комах-листогризів та інших шкідників лісових або плодових насаджень. Проте часто ці птахи, за відсутності природних дупел, наприклад, у  молодих насадженнях, позбавлені можливості гніздуватися.

   Для приваблювання на гніздування дуплогніздих птахів широко використовуються різноманітні штучні гніздівлі. Як правило вони імітують природні місця розміщення гнізд: шпаківні, синичники, дуплянки – дупла дерев, напівдуплянки – різноманітні ніші і пустоти в стовбурах, гніздівлі для лелек – широку основу для гнізд на зламаній верхівці дерева, будівлі.

   Влаштовувати штучні гніздівлі можна як з метою компенсації нестачі природних місць гніздування, так і для приваблювання птахів у певні місця – до жител, на поля, в сади і парки, молоді лісові насадження, на охоронювані території. Можна і навпаки, за допомогою штучних гніздівель відволікати птахів від гніздування в небажаних місцях, наприклад, лелек на електричних стовпах або пам’ятниках. Це екологічна система управління поведінкою птахів.

  Вивішено 200 штучних гніздівель 1 Для приваблювання дрібних птахів-дуплогніздників використовують різні варіанти штучних гніздівель. Найліпший матеріал для них – дерев’яні дошки. По товщині вони повинні бути не менше 1,5 см, а краще – 2-2,5 см, щоб стінки будиночка добре утримували тепло в холодну погоду. Поверхню дошки, яка піде всередину, не можна вистругувати, бо по гладенькій стінці птахам важко вилазити назовні, і вони уникають поселятися в таких гніздівлях. Збивати будиночок треба так, щоб не було щілин. Кришка робиться зйомною для спостереження та очистки гніздівлі.

   Дуплянку виготовляють з відрізка стовбура. Трухляву серцевину видовбують, прибивають кришку і дно, висвердлюють льоток.

   На відміну від попередніх видів мухоловка сіра, горихвістка звичайна, плиска біла та деякі інші птахи поселяються не в дуплах, а напівдуплах і різноманітних пустотах в стовбурах і пеньках. Для їх приваблювання використовують різні конструкції напівдуплянок.

   Штучні гніздівлі розвішують як у лісі, так і в населених пунктах. Не слід чіпляти їх по декілька штук на кожне дерево. Відстань між окремими будиночками повинна бути не менше 30-50 м. Розвішують гніздівлі на  висоті від 1,5 до 10 м, в лісі нижче, в населених пунктах вище. Найкращий спосіб прикріплення гніздівель – прив’язування їх до дерев дротом. Під дріт підкладають дерев’яні колодочки товщиною 3-4 см, так, щоб дріт ніде не торкався дерева. При розвішуванні гніздівлі краще орієнтувати льотками на східну або південну сторону горизонту. Будиночок повинен бути трохи нахилений вперед. Допускати ж нахил назад не слід, тому що птахам із такої гніздівлі важко вибратися, до того ж у гніздівлю буде затікати дощова вода.

   Краще ставити будиночки восени – за зиму птахи звикають до штучних гніздівель, а навесні оселяються в них. Можна й взимку та навесні.