Земля - планета комах

   Комах на нашій планеті  2 млн. видів. Серед них є і гарненькі створіння і навіть справжні монстри. Комахи дуже важливі для підтримання життя на Землі і  виконують дуже багато функцій для збереження здоров’я нашої планети. Більшість квітучих рослин (близько 80%) запилюються комахами. Комахи також харчуються залишками мертвих рослин і тварин, підтримуючи чистоту навколишнього середовища і повертаючи у своїх екскрементах в грунт азот, вуглець та інші цінні елементи. Комахи переробляють органічні речовини, сприяють рівномірному розподілу хімічних елементів на поверхні суші. Їх широко застосовують у медицині. Раніше, коли штучних фарб хіміки ще не отримували, найкращі фарби готували з комах. Крім того, комахи - важлива ланка у харчовому ланцюгу на Землі, так як вони є їжею один для одного (існують тисячі комахоїдних комах), для рептилій і амфібій, для птахів і риб, а також для ссавців - мишей і кажанів. У багатьох місцях земної кулі комахи навіть становлять важливу частину харчування людини!

   Саме про це говорили учні Лутищанського НВК, Охтирського району (директор Серпівський Володимир Миколайович) та вихованці Охтирського ДНЗ «Сонечко» (гр. «Буратино», вих. Ослам Оксана Євгенівна)  на екологічних  заняттях  «Земля - планета комах», «Ти комаху не чіпай, з нею в ігри ти пограй». Зустрічі проходили 19-20 травня за ініціативи Гетьманського національного природного парку та за сприянням ОМЦПО-МАН. 

   Діти познайомилися з комахами, які живуть на територіі Гетьманського НПП та занесені до Червоної книги, а їх аж 34 види; дізналися про комах-гуліверів та взяли участь у майстер-класі, який підготувала керівник ОМЦПО-МАН Шведенко Яна Сергіївна. На згадку про зустріч у дітей залишилися вироби, зроблені своїми руками, та приємні спогади. А головне, тепер школярі точно знають, яких комах треба остерігатися, а з якими можна навіть і погратися!

Земля - планета комах 1

Земля - планета комах 8Земля - планета комах 6